Brazilia:Un general de armată a declarat că militarii ar putea fi nevoiți să intervină în criza politică generată de corupție
- Radu Plugaru
- 25 septembrie 2017, 10:03
Generalu Antonio Hamiltonl Mourao, unul dintre cei mai cunoscuți generali din Brazilia, a afirmat într-o discuție din cadrul unei emisiuni difuzate săptămâna trecută că "fie instituțiile rezolvă problema politică, prin intermediul sistemului judiciar, și înlătură din viața publică toate persoanele implicate în acțiuni ilicite, fie vom fi nevoiți să impunem acest lucru". "Ei vor trebui să caute o soluție. Dacă nu reușesc, va veni timpul să impunem noi o soluție ", a declarat acesta, iar comentariile sale au fost publicate online.Mourao a spus că exprimă "modul de gândire al armatei".Brazilia s-a confruntat cu o dictatură militară între 1965 și 1985.
Înaltul comandant al armatei braziliene, Eduardo Villas Boas, a repetat asigurările anterioare potrivit cărora militarii "sunt pe deplin angajați în consolidarea democrației". Cu toate acestea, lipsa unei acțiuni disciplinare publice împotriva subordonatului său, generalul Antonio Hamilton Mourao, a pus lumea pe gânduriVillas Boas au respins această idee, afirmând că este singurul abilitat să afirme punctul de vedere al armatei. Cu toate acestea, domnia sa a folosit termeni vagi cu privire la consecințele pe care le va suporta generalul, spunând doar că l-a informat pe Ministrul Apărării, Raul Jungmann, despre "circumstanțele și măsurile adoptate în ceea ce privește incidentul în care a fost implicat generalul Mourao". Un purtător de cuvânt al armatei a declarat că măsurile au fost luate "pe plan intern", iar Villas Boas "consideră problema închisă".
Nu este prima dată când generalul Mourao, în vârstă de 64 de ani, pune pe gânduri opinia publică. Acesta a fost înlăturat de la comanda flancului sudic în 2015, după ce a criticat clasa politică, a cărei imagine a fost grav afectată, la acea vreme, de scandalul de corupție "Car Wash". În același an, subordonații săi l-au omagiat pe colonelului Carlos Alberto Brilhante Ustra, cunoscut în timpul dictaturii, care a condus represiunea internă a populației și a ordonat torturarea oponenților politici. Dar, deși Mourao a fost transferat la o slujbă de birou, el continuă să se bucure de un prestigiu ridicat și este considerat a fi aproape de neatins. "Mourao este un mare soldat, un personaj extraordinar", a declarat Villa Boas, săptămâna aceasta. Nelson During, redactor la site-ului DefesaNet, a spus că "dacă Mourao va fi pedepsit, acest lucru ar putea duce, probabil, la o revoltă, mai ales în rândul tinerilor ofițeri, de la gradul de maior în jos. Acesta reprezintă modalitatea de gândire a soldaților." Un ziarist de la publicația Globo a avertizat că, odată cu scandalurile de corupție care merg chiar până la președintele Michel Temer, guvernul pare a fi din ce în ce mai lipsit de putere. "Imposibilitatea de a-l pedepsi pe general demonstrează că... guvernul își pierde legitimitatea", a spus Merval Pereira. Odată cu adâncirea crizelor, sondajele arată că armata rămâne cea mai de încredere dintre instituțiile statului. Fenomenul acesta a ajutat carierei fulminante a parlamentarului de dreapta Jair Bolsonaro, fost membru al trupelor speciale, care a ajuns, de la un politician marginal la unul dintre liderii cu șanse reale în cadrul alegerilor prezidențiale din 2018.(Globo)