Braşovul a fost ţinta unei ştiri false, cel mai probabil din spaţiul ex-sovietic. Ce nenorocire a circulat pe Internet, ducând la reacţia imediată a autorităţilor
- Vasile Andrei
- 18 ianuarie 2019, 21:40
O ştire falsă a “ucis” 16 copii şi a “rănit” 46 de micuţi într-un centru de plasament din Braşov, cuprins de un aşa-zis incendiu. Ulterior s-a aflat că sursa acestui fake news s-ar afla în spaţiul ex-sovietic.
Ştirea a făcut furori în presa locală, dar în sensul că toată lumea a constatat imediat absurdul. Nu se întâmplase nimic în realitate. Un asemenea măcel ar fi scuturat din temelii România.
Evident că DGASPC Braşov a dezminţit imediat pseudo-informaţia. Mai mult decât atât, insittuţia a precizat că va sesiza pe cale legală despre acest incident mediatic, pentru ca cei îndreptăţişi să ia măsurile de rigoare, aşa cum arată ziarul „Bună ziua Braşov”.
„DGASPC Braşov va face toate demersurile legale necesare în vederea sesizării organelor de cercetare penală, pentru tragerea la răspundere a persoanelor (fizice sau juridice) vinovate de răspândirea în mediul online a unor astfel de informaţii false, care pot crea panică în rândul opiniei publice şi care nu sunt menite decât să crească traficul pe site-urile respective, din dorinţa de a atrage ulterior cât mai multă publicitate”, iată comunicatul celor de la DGASPC Braşov.
Jurnaliştii braşoveni ai portalului www.bzb.ro au început să sape, pe Facebook, în căutarea sursei acelei postări care anunţase dezastrul.
Mergând din site în site, pentru că toate cele accesate arătau că preluaseră ştirea, nu o scriseseră ele, jurnaliştii au ajuns la o posibilă sursă în limba slavonă. Să fie un teren din lumea ex-sovietică, foarte posibil, scriu jurnaliştii.
Pe de altă parte, nu mai târziu de săptămâna trecută apăruse declaraţia lui Tomasz Musial, manager al “smar+ AD SERVER”, care opinează că aproximativ 20% din traficul mondial de Internet e generat de aşa-numiţii boţi, în sensul de conturi automate sau computer.
Iată aşadar că un asemenea specimen a aterizat şi în Braşov.