Brandul rusesc care se extinde în toată Europa. Românii iau cu asalt magazinele

Brandul rusesc care se extinde în toată Europa. Românii iau cu asalt magazinele Sursa: Arhiva EVZ

În plin război cu Ucraina, Rusia extinde un supermarket în aproape toată Europa, deși are sancțiuni economice impuse de Uniunea Europeană și de Occident. Este vorba despre discounter-ul Mere, care a ajuns și în România. Lanțul de magazine se mărește și îi atrage pe cumpărături cu prețuri mici și oferte.

Brandul rusesc care se extinde în toată Europa. Românii iau cu asalt magazinele

Sursă foto: captură video

Supermaketurile Mere au ajuns, anul trecut, în Germania, Austria, Polonia, Lituania, iar în România, în judeșe precum Oradea, Brașov, Timișoara, Călărași. Presa maghiară susține că Ungaria nu va accepta acest brand, însă, nu din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, ci pentru încurajarea produselor autohtone.

„Mere” se extinde, într-adevăr, în Uniunea Europeană, dar în niciun caz pe piața ungară. Pe de altă parte, pare sigur că sancțiunile nu îi vor împiedica pe ruși să apară pe piaţă, informează ziarul Világgazdaság, potrivit Rador.

Proprietarul magazinelor Mere este retailerul de alimente Torgservis, care apare în Germania ca TS Markt GmbH. În Rusia, acesta patronează, printre altele, lanțul de discounturi Svetofor. În spatele acestui „imperiu alimentar” se afla dinastia Schneider-ilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a „masca” proveniența brandului, proprietarii magazinelor pregătesc o altă strategie comercială, sub denumirea MyPrice.

Ce produse se găsesc la supermarketul rusesc 

Cârnatul de Pleșcoi

Sursa foto: Arhiva EVZ

Somon leton, cârnați lituanieni , ulei de floarea soarelui polonez, biscuiți cu cremă prosusă în Rusia sunt câteva dintre produsele alimentare care se găsesc în magazinele Mere, reduse cu aproximativ 20% față de ceea ce se găsește pe rafturile magazinelor din supermarketurile din Europa.

De la începutul războiului din Ucraina,  UE a impus sancțiuni masive și fără precedent împotriva Rusiei.

Aceste sancțiuni se adaugă măsurilor impuse deja Rusiei încă din 2014 ca urmare a anexării Crimeei și a nepunerii în aplicare a acordurilor de la Minsk.

Acestea includ măsuri restrictive specifice (sancțiuni individuale), sancțiuni economice, măsuri diplomatice și măsuri privind vizele.

Sancțiunile economice sunt menite să aibă consecințe grave asupra Rusiei în urma acțiunilor sale și să contracareze în mod eficace capacitatea acesteia de a-și continua agresiunea.