Alertă în județul Timiș. Suspiciune de botulism, mai mulți copii au ajuns la spital

Alertă în județul Timiș. Suspiciune de botulism, mai mulți copii au ajuns la spital Sursa foto: Facebook

Opt copii suspecți de infecție cu botulism au fost transferați la Spitalul Victor Babeș din Timișoara. Medicii atrag atenția că este al doilea caz de acest fel din ultimele șase luni. DSP Timiș a prelevat probe și le-a trimis la Institutul Cantacuzino din Capitală.

Mai mulți copii din județul Timiș cu vârste între trei și șapte ani au ajuns la spitalul Victor Babeș din Timișoara cu suspiciune de botulism. Potrivit primelor informații, copii ar fi manifestat simptome încă de pe 9 decembrie, dată la care se aflau în grija a două familii de asistenți maternali de lângă Lugoj și care le-ar fi dăruit micuților cârnați făcuți în casă.

Suspiciune cu botulism în județul Timiș

Doi dintre copii suspectați cu botulism au avut nvoie de monitorizare permanentă. Șase dintre pacienții internați au manifestat stări de somnolență, fenomene digestive și dificultăți la înghițire. Starea de sănătate a copiilor s-a îmbunătățit după ce doctorii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara le-au administrat antoxină botulinică. Însă, doctorii îi vor mai ține sub supraveghere pentru câteva zile.

Copii au fost transportați cu ambulanță de la Spitalul din Lugoj. La finalul săptămânii trecute șapte dintre pacienți au fost transferați de la Spitalul de Copii la Spitalul Victor Babeș, unde medicii le-au pus și diagnosticul: suspiciune cu botulism.

Ne puteți urmări și pe Google News
suspiciune cu botulism în județul Timiș

Sursa foto: Arhiva EvZ

DSP a trimis probele la București

Direcția de Sănătate Publică a recoltat probe de la pacienți și pe care le vor trimite pentru analiză la Institutul Cantacuzino din Capitală.

„Ancheta epidemiologică se află în desfășurare până la acesta dată, fiind identificate 11 cazuri probabile în cadrul focarului de botulism, dintre care 8 sunt internați la Spitalul Victor Babeș din Timișoara și 3 sunt la domiciliu, asimptomatici”, a declarat Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt DSP Timiș.

Managerul spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara atrage atenția că este al doilea caz de suspiciune cu botulism în mai puțin de șase luni.

„Copiii internaţi au fost simptomatici. Şase dintre ei au dificultăţi la înghiţire şi ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alţi doi au în plus stări de somnolenţă şi fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică şi starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil.

Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Unul dintre copii, un băieţel, a fost internat iniţial la Spitalul de Copii ‘Louis Ţurcanu’, în Secţia de Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi, iar acum este într-o stare mult mai bună. Deocamdată, nu ştim care a fost cauza infecţiei” a declarat, luni, dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase din cadrul Spitalului „Victor Babeş” Timişoara.

Copii internați cu suspiciune de botulism. Este al doilea caz în ultimele șase luni

Copii cu suspiciune de botulism, în Timiș. Sursa foto: Karayna | Dreamstime.com

Cum pot fi evitate cazurile de infecție cu botulism

Pentru pacienții de la Timișoara a intervenit și Centrul Național de Control pentru boli transmisibile. Instituția a solicitat celorlalte unități spitalicești din țară să livreze doze cu tratament Spitalului Victor Babeș din Timișoara. Astfel, au ajuns doze cu tratament din Drobeta Turnu Severin și Sibiu.

Suspiciunea de botulism apare ca urmare a unei inefcții provocate de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Boala se manifestă prin slăbiciunea musculară, vedere încețoșată, dificultăți de înghițire și uneori paralizie.

Pentru a preveni cazurile de botulism medicii recomandă igienizarea alimentelor, prepararea și păstrarea acestora în condiții optime. Gătirea corectă distruge toxina botulinică. De asemenea, cadrele medicale recomandă părinților care au copii mai mici de un an să evite pe cât de mult posibil să le dea miere. Produsul conține spori de Clostridiul botulinum, iar sistemul digestiv al sugarilor este incapabil să neturalizele toxina respectivă, potrivit Antena 3.