Boschetarii din Ungaria, paravan pentru mafia petrolului românesc
- Căt ălin Antohe
- 21 noiembrie 2011, 15:21
Grupările de criminalitate organizată au identificat metode din ce în ce mai ingenioase pentru a crea aparenţa de legalitate pentru operaţiunile de tip mafiot cu produse petroliere. Ultima găselniţă este şi cea mai spectaculoasă - se folosesc, în circuitul infracţional, firme străine "fantomă", conduse de oameni ai străzii.
În urmă cu mai puţin de 6 luni, procurorii DNA au cerut instanţei arestarea unor cunoscute personaje din lumea afacerilor "gri", Racz Peter Attila şi fraţii Ion şi Stelian Livadariu, acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat care a fraudat bugetul, prin SC Texas Grup Oyl Slobozia, cu circa 20 de milioane de euro. Grupul s-a folosit de firme "fantomă", înfiinţate pe numele "oamenilor străzii" din afara graniţelor, pentru a se crea aparenţa de legalitate a tranzacţiilor mafiote cu produse petroliere, miza fiind încasarea frauduloasă a accizelor cuvenite bugetului de stat. Fraudă de 20 milioane de euro
Afacerea a pornit cu obţinerea unei autorizaţii de antrepozit fiscal de producţie pentru SC Texas Grup Oyl SRL. Această autorizaţie permite achiziţionarea de motorină sau de benzină, de pildă, fără a se plăti acciza, până când motorina, benzina sau un alt produs nu este trimis spre desfacere. Acciza la motorina Euro 5 este de 248 euro/tonă, interesul fiind unul deosebit de mare, când este vorba de cantităţi de zeci de mii de tone.
Procurorii DNA au descoperit că gruparea infracţională de la Texas Gup Oyl a cumpărat cantităţi impresionante de motorină euro 5, fără a plăti accizele, mulţumită autorizaţiei de antrepozit fiscal. De aici, motorina Euro 5 a plecat către benzinării din judeţele Botoşani, Sibiu şi Brăila. Furnizorul de pe documente nu a fost Texas Grup Oyl, ci patru firme "fantomă". Astfel că automobiliştii au plătit la pompă acciza şi TVA aferent, dar banii nu au ajuns la buget, ci în buzunarele mafiei.
Păcură fictivă de la firmele "fomiştilor" unguri
Din operaţiunea de mai sus, Texas Grup Oyl a câştigat cisterne de bani, e adevărat, dar trebuia să justifice ce anume a făcut cu motorina. Aşa că gruparea infracţională, coordonată de personaje cunoscute din lumea afacerilor gri, Racz Peter Attila şi fraţii Ion şi Stelian Livadariu au inventat produsul "Petrotex", pe care apuneau că îl fabrică la sediul din Slobozia, printr-un amestec de motorină Euro 5 cu păcură neconformă (reziduuri petroliere). Spre deosebire de motorină, achiziţiile de păcură au fost făcute fictiv, numai în acte. "Furnizorii" au fost două firme "fantomă", Ecobatal SRL din Constanţa şi Zlatan Oyl Eood din Bulgaria, puse pe numele unor oameni ai străzii din Ungaria.
Unicii acţionari şi administratori ai celor două firme sunt doi cetăţeni maghiari, Dobi Lajos şi Sabados Zoltan, a căror misiune a fost să înfiinţeze firmele şi apoi să-şi ia tălpăşiţa, asta în cazul în care s-au prezentat cu adevărat în persoană la înfiinţarea firmelor. Lajos a declarat sediul Ecobatal pe strada Tudor Vladimirescu din Constanţa la o adresă care nu a putut fi identificată de poliţişti. Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Bihor au stabilit că Lajos este un om al străzii din Debrecen, Ungaria. Celălalt, Sabados, a declarat, la rândul lui, o adresă din Bulgaria, dar nu a locuit niciodată acolo. Mai mult, autorităţile bulgare au comunicat că Zlatan Oyl a fost doar înregistrată în Bulgaria, dar că a fost doar înregistrată la un cabinet de avocatură, şi nu a făcut nicio operaţiune de comerţ cu Texas Grup Oyl. Export închipuit către SRL-urile vagabonzilor din Debrecen
Texas Grup a mers însă mai departe şi a "fabricat", în acte, de 20 de ori mai mult "Petrotex" decât ar fi fost capabilă instalaţia lor să producă. Apoi Attila şi subordonaţii săi au conceput un plan care să simuleze că se exportă Petrotex, în timp ce motorina era vândută "bine-mersi" în bezinării. Oamenii din gruparea coordonată de Racz au întocmit toate documentele necesare creării aparenţei livrării produsului finit (facturi fiscale, etc.) către beneficiari din Ungaria - Wrestling Kft, Bulgaria - East Invest 2009 Eood şi din România - SC Boltimpex Kereskedelmi SRL, toate, la rândul lor, societăţi comerciale de tip "fantomă".
Despre Wrestling Kft- Ungaria s-a stabilit că este administrată de cetăţeanul maghiar Istvan Szucz. În urma comisiei rogatorii internaţionale efectuate, autorităţile maghiare nu au reuşit să-l identifice şi, implicit, să-l audieze pe Istvan, la adresa din Debrecen fiind găsită mama acestuia.Ea a declarat că fiul său nu locuieşte la adresă, nu păstrează legătura cu el şi nu are informaţii cu privire la locul în care se află. Verificările efectuate au stabilit până la urmă adresa de reşedinţă temporară a lui Istvan Szucz - Debrecen, calea Dobozi, nr. 2/D, adică adresa centrului de ajutorare a persoanelor fără adăpost din Debrecen. Nici aici nu au putut obţine informaţii cu privire la persoana căutată.
Autorităţile ungare au procedat, în schimb, la audierea în calitate de martor a Zsuszannei Csorja, administratorul Trans-Road Kft - Ungaria, firma care figura în acte că ar fi transportat "Petrotex" de la Slobozia către beneficiarul Wrestling Kft- Ungaria. Aceasta a spus că firma sa nu transportă derivate din ţiţei şi nici nu deţine mijloacele necesare pentru aceasta. Ea a ami spus că nu a efectuat transporturi de combustibil lichid dinspre SC Texas Grup OylSRL către Wrestling Kft- Ungaria, precum şi că firma sa nu are şi nici nu avut relaţii comerciale cu România. Firme fantomă şi în Bulgaria
Firma East Invest 2009 Eood din Bulgaria s-a dovedit tot una "fantomă", autorităţile bulgare comunicând că aceasta a fost doar înfiinţată în Bulgaria, fără a avea nicio activitate de comerţ, nici cu firma românească SC Texas Grup Oyl SRL, nici cu alte firme. Administrator al acestei societăţi figurează ungurul Diomotor Zoltan, care ar fi intrat pe teritoriul Bulgariei doar pentru a-şi înfiinţa firma prin intermediul unei avocate.
SC Boltimpex Kereskedelmi SRL a fost înregistrată la Registrul Comerţului din Satu Mare ca având sediul în satul Stâna, dar persoanele care locuiesc la adresă au declarat că nu au auzit niciodată de firmă sau de administratorul acesteia.
Unic asociat şi administrator al firmei fantomă este cetăţeanul maghiar Radocz Sandor, domiciliat tot în Debrecen, Ungaria. "Pentru a ascunde cât mai bine activitatea infracţională desfăşurată, inculpaţii au mers până într-acolo încât au achitat către bugetul de stat acciza aferentă vânzărilor fictive de «Petrotex», în cuantum de 14 euro/tonă", au consemnat judecătorii. Aveau şi de unde să plătească acciza de 14 euro/tona de produs fictiv, cât timp nu plăteau acciza la motorină de 248 euro/tonă. Şefii in libertate, executanţii fac naveta Potrivit procurorilor, cei care au conceput planul au fost Racz Attila şi fraţii Livadariu Ion şi Stelian, cei care au operaţionalizat ,,afacerea" fiind Dumitru Costache, Costel Iordache şi Tudor Bodeanu. Primii au creat grupul infracţional şi i-ar fi instigat pe ceilalţi să săvârşească infracţiunea de evaziune fiscală, creând un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro în perioada în perioada august 2009 - august 2010. Banii obţinuţi au fost scoşi din bancă tot prin intermediul unor firme fantomă, justificând achiziţia de cereale sau fier vechi, sau în numele unor persoane fizice care, audiate fiind, au declarat că nu au nicio legătură cu aceste tranzacţii, sau prin bancomatele unor unităţi bancare.
Peter-Attila Racz, Dumitru Costache şi Stelian Livadariu au fost arestaţi preventiv pe 26 iulie 2011, mandatul fiind prelungit pe 19 august. Executanţii Tudor Bodeanu şi Costel Iordache au fost şi ei arestaţi şi eliberaţi ulterior, cu obligaţia de a nu părăsi ţara.
Încercări de obstrucţionare a Justiţiei
După ce au fost puşi în libertate, Bodeanu şi Iordache s-au întâlnit cu şefii lor din grupul infracţional organizat, "cărora permanent le-au cerut bani pentru a nu face declaraţii cu privire la participarea lor la săvârşirea infracţiunii", consemnează judecătorii. Drept pentru care au fost arestaţi din nou şi iarăşi eliberaţi, de către Tribunalul Bucureşti, sentinţă care i-a nemulţumit profund pe anchetatori, în contextul de mai sus.
Curtea de Apel a rejudecat în fond, a casat parţial sentinţa dată de judecătorul Antoanela Costache şi a dispus continuarea cercetării în stare de arest. Capii reţelei, Racz, Livadariu şi Costache sunt judecaţi însă în libertate din a doua jumătate a lunii septembrie, deşi procurorii au reclamat pericolul social concret ce rezultă prin încercarea de obstrucţionare a actului de justiţie, existând la dosarul de urmărire penală date din care rezultă acest aspect.
Mai mult, instanţa a reţinut şi că Racz, Costache şi fraţii Livadariu ar fi construit un circuit similar la Vaslui "existând date că prin trafic de influenţă faţă de persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, se încearcă urgentarea autorizării antrepozitului fiscal".