Editura Evenimentul si Capital

Borza: Interesul național cerea ca Hidroelectrica să iasă din insolvență

14-04/remus-borza-465x390
Autor: | | 3 Comentarii | 885 Vizualizari

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza a precizat că societatea energetic trebuia să încheie procesul de insolveță anul trecut, pentru ca România să dea bine la evaluarea FMI.

Declarația sa vine în contextul în care, vineri, Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Borza în dosarul în care a fost acuzat de conflict de interese, după ce ar fi direcţionat către societatea sa de avocatură contracte de asistenţă juridică, plătite de Hidroelectrica. „Îmi exprim satisfacţia faţă de modul obiectiv, onest şi judicios în care magistratul Curţii de Apel Bucureşti a soluţionat cauza în care am fost trimis în judecată pentru săvârşirea unui prezumtiv conflict de interese. Soluţia de achitare confirmă o stare de fapt şi de drept, un adevăr pe care l-am clamat mai bine de un an de zile, şi anume că nici calitatea de avocat nici cea de practician în insolvenţă nu poate fi asimilată funcţionarului public. Şi chiar dată aş fi dobândit o atare calitate, interesul public cerea imperativ ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă pentru a putea respecta astfel anumite angajamente ale României faţă de instituţiile financiare internaţionale, pentru a putea lista Hidroelectrica la bursă. Ori acest lucru nu se putea face mai înainte ca cele 75 de contestaţii ale traderilor de energie să fie soluţionate. Asumarea deciziei este marele handicap al României. Lipsa de creativitate, viziune, strategie, curaj şi asumare a managerilor companiilor statului, a funcţionarilor şi demnitarilor publici condamnă România la deficit de progres, civilizaţie şi dezvoltare”, a afirmat Borza, transmite Mediafax. În acelaşi dosar, a fost achitată şi Nicoleta Munteanu, asociata lui Borza. Decizia nu este definitivă. 2 milioane de euro, bonus de performanță

Remus Borza cere un bonus de performanţă de 2% din profitul net dar nu mai mult de 2 milioane de euro plus TVA pentru administrarea companiei în cea de-a doua perioadă de insolvenţă. Propunerea figurează pe ordinea de zi a convocatorului adunării creditorilor de la Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, potrivit ZF. Perioada luată în considerare pentru profitul net este între 1 martie 2014 şi data ieşirii din insolvenţă.

La bonusul de performanţă se adaugă şi comisionul lunar de administrare a insolvenţei Hidroelectrica pentru Euro Insol, firma de administrare pe care o controlează Borza, de 50.000 euro plus TVA. Bonusul de performanţă pentru Borza ar trebui să fie plătit de Hidroelectrica în maxim 10 zile din momentul ieşirii companiei din insolvenţă conform deciziei definitive a justiţiei.

Hidroelectrica şi-a bugetat pentru anul acesta un profit net de 247 de milioane de lei (55 de milioane de euro), de 3,6 ori mai mic faţă de câştigul record de 910 milioane de lei de anul trecut.

În prima perioadă de insolvenţă – iunie 2012-iunie 2013 - a producătorului de energie administratorul Remus Borza şi Euro Insol au primit un comision de performanţă de 2,265 milioane euro plus TVA. Reconfirmarea acestui comision este pusă pe ordinea de zi a adunării creditorilor care se va desfăşura la începutul lunii mai.

Hidroelectrica, compania care produce cea mai ieftină energie din România, a intrat în insolvenţă în iunie 2012, în încercarea de a scăpa de contractele cu „băieţii deştepţi”, cu datorii estimate, initial, la 4,3 miliarde de lei. În iunie 2013, Tribunalul București a confirmat ieşirea din insolvenţă a companiei Hidroelectrica.

De asta s-a pensionat Augustin Lazar! Ce pensie are. Suma e COLOSALA

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI