Cartea de faţă, "Scrieri pornografice", adună într-un singur volum texte scrise de Boris Vian între 1947 şi 1958, de la conferinţa intitulată "Necesitatea unei literaturi erotice", până la câteva mici poeme, neruşinate şi amuzante. Traducerea din limba franceză a fost asigurată de Luiza Vasiliu.

Roman "violent", interzis în Statele Unite

Vian a scris şase romane, trei volume de poezie, patru volume de povestiri, şapte piese de teatru. De asemenea, el a mai lansat şi patru romane, parodii ale genului poliţist, semnate cu pseudonimul Vermon Sullivan. Dintre acestea, "Voi scuipa pe mormintele voastre" este cel mai cunoscut, dar şi cel mai controversat din cauza scenelor de "violenţă", volumul a fost interzis în America.

Capodopera sa este "Spuma zilelor", o poveste de dragoste tragică în care obiectele răspund emoţiilor proprietarilor lor. La vremea publicării, însă, în 1947, nu a atras deloc atenţia publicului. Un personaj negativ din roman, numit Jean Sol-Partre, a apărut în urma unei aventuri pe care soţia lui Vian a avut-o cu Jean-Paul Sartre.
ÎN PREMIERĂ

Fragment exclusiv din traducerea  în română a volumului

"A anticipa reacţiile cititorilor e o ramură a artei făuritorilor de cărţi care n-a fost, cred eu, suficient explorată; şi, deşi studierea acesteia e aridă şi delicată, mi se pare că ea rezervă destule surprize. Mi se va răspunde că adevăratele opere de artă se fac fără premeditare şi că instinctul creatorului prevede şi cântăreşte dinainte tot ceea ce noi bănuim că e imprevizibil şi imponderabil; şi mi se va mai spune că face toate astea inconştient. Ei bine, nu vreau să-i implic în răspunsul meu pe toţi stimabilii mei colegi, dar cred că există un oarecare pericol în a-ţi reprezenta scriitorul drept o bestie de geniu care scrie febril după dictarea muzelor (…)

Într-adevăr, sentimentele şi senzaţiile produse de iubire, atât sub forma brută a dorinţei, cât şi sub formele cele mai rafinate ale flirtului intelectual cu citate şi filosofie ambiantă, sunt, fără îndoială, alături de cele legate de moarte (atât de apropiate unele de altele), cele mai intense şi resimţite cel mai violent de omenire.

Cu siguranţă o obiecţie le va veni în minte unora dintre dumneavoastră; cei care încearcă să-i privească imparţial pe restul concetăţenilor lor ştiu, fireşte, că una dintre pasiunile cele mai răspândite ale lumii moderne este consumul de stupefiante sub forma lor nobilă (opiu, haşiş) sau sub forma lor degradată (alcool şi tutun); nu pomenim formele chimice sau hipodermice, cocaina şi morfina, care ar trebui, fără discuţie, interzise.

Aici, vin şi vă răspund că, dacă am putea face rost de o femeie la fel de uşor ca de un pahar de gin sau de un pachet de gauloises şi dacă ne-ar fi permis, aşa cum se întâmplă cu alcoolul şi ţigările, să o degustăm în aer liber, fără să fim obligaţi să o închidem într-o cameră murdară şi deloc ispititoare, alcoolismul şi intoxicarea nu ar întârzia să dispară; sau măcar ar reveni la proporţii acceptabile. Există un paradox amuzant în faptul că guvernul îi încurajează pe cetăţeni prin toate mijloacele posibile să bea coniac şi să prăjească iarbă împuţită şi că, în acelaşi timp, îi arestează şi-i condamnă pe satirii care, până la urmă, nu fac decât să-ncerce să îndeplinească o funcţie cu totul normală, dar din plin complicată de prejudecăţi şi alte regulamente. Sau, mai bine zis, nu există nici un paradox; sunt doar două aspecte ale unei conspiraţii în favoarea a ceea ce e dăunător. Căci e perfect sănătos, din punct de vedere fizic, să te laşi, împreună cu o parteneră, în voia veselului mister, după simpatica expresie a părinţilor noştri, să-i încerci toate posibilităţile; în vreme ce, dacă dai în patima alcoolului, te alegi cu vreo ciroză."

DESTIN

"Ucis" de vizionarea ecranizării unui roman

Îndrăgitul şi inventivul autor francez s-a stins din viaţă la doar 39 de ani, dar a trăit atât de intens, câţi alţii într-un număr dublu de ani. Până şi moartea sa a fost inedită: se afla la proiecţia unei ecranizări a romanului său controversat "Voi scuipa pe mormintele voastre" şi, s-a enervat atât de tare pentru că filmul deraiase de la materialul-sursă, încât a suferit un atac de cord pe loc şi a murit în drum spre spital. El deja avusese dispute cu producătorii şi a cerut ca numele său să fie scos de pe generic.

<iframe width="633 height="315" src="http://www.youtube.com/embed/sD7VqJNj54o" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
CV

Boris Vian, scriitor

  • S-a născut pe 10 martie 1920, la Ville-d’Avray.
  • A fost scriitor, poet, dramaturg, romancier, traducător, inginer, inventator, trompetist şi comentator muzical.
  • Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără romanele "Spuma zilelor", "Toamna la Pekin", dar şi volumul de povestiri "Blues pentru o pisică neagră".
  • A murit în urma unui atac de cord la 39 de ani, în iunie 1959, la Paris.