Boris Nadejdin, opozantul lui Putin, blocat de Comisia Electorală. I-a respins semnăturile

Sursa foto: TVR Moldova

Boris Nadejdev, contracandidatul președintelui Vladimir Putin, ar avea probleme cu semnăturile care i-ar asigura un loc în cursa pentru Kremlin. Autoritățile electorale din Federația Rusă au precizat că au găsit zeci de semnături care ar fi aparținut unor persoane decedate.

Boris Nadejdin, principalul adversar politic al președintelui, Vladimir Putin și un contestatar al Operațiunii Speciale de Eliberare, ar avea probleme cu documentația depusă la Comisa Electorală Centrală. Documentație necesară pentru a intra în camapania electorală pentru Kremlin. Informația a fost prezentată în spațiul public de un oficial electoral cu rang înalt.

Boris Nadejdin, nereguli cu semnăturile strânse

Boris Nadejdin a depus în această săptămână la instituția amintită peste 100.000 de semnături colectate de pe întregul teritoriu al Federației Ruse. Este o procedură obligatorie pe care candiații pentru prezidențiale trebuie să o îndeplinească.

Vicepreședintele Comisiei, Nikolau Bulaev, a transmis că parte din semnăturile înaintate de Boris Nadejdin aparțin, de fapt, unor persoane  decedate. În aceste condiții, autoritățile electorale sunt îndreptățite să ceară scoaterea lui Nadejdin din cursa pentru prezidențiale, potrivit Reuters.

Vot în Rusia. Sursa foto: Dmitrii Melnikov | Dreamstime.com

Săptămâna viitoare aflăm prezidențiabilii din Rusia

Săptămâna viitoare electoratul rus va afla care este oferta politică pentru Kremlin. Comisia Electorală va anunața care sunt principalii candidați care vor fi trecuți pe buletinele de vot.

Totuși, chiar dacă va fi validat să participe în algeri, este puțin probabil ca mai tânărul Boris Nadejdin să reprezinte o amenințare pentru Vladimir Putin. Însă, contracandidatul liderului de la Kremlin s-a remarcat prin opoziția categorică împotriva răzbiului din Ucraina.

Boris Nadejdin răspunde

Vicepreședintele Comisiei Electroale a adăugat că era de așteptat să se strecoare erori în procesul de colectarea a semnăturilor. Doar că, în cazul lui Boris Nadejdin sunt prea multe.

„Dar când vedem zeci de persoane care nu mai sunt pe acest pământ şi care au dat semnături, se pune întrebarea cu privire la decenţa standardelor etice aplicate, inclusiv de către persoana care a colectat semnătura. Iar candidatul, într-o oarecare măsură, este direct implicat în acest lucru", a adăugat  Bulaev.

Într-un mesaj postat pe Telegram, Nadejdin a făcut câteva precizări în privința acestei chestiuni.

„Tu şi cu mine suntem cei mai vii dintre cei vii. Dacă cineva îşi imaginează că vede suflete moarte în listele mele de semnături, ei bine, prieteni, asta nu este o întrebare pentru mine. Este mai degrabă pentru biserică sau pentru un exorcist", a comentat oponentul politic al președintelui Vladimir Putin.

Putin se află la conducerea Rusiei din 2000; Sursa foto: Arhiva EvZ

Vladimir Putin, la putere din 2000

Pe de altă parte, analiștii politici opinează că liderul de la Kremlin se simte amenințat de contracandidatul său, al cărui profil devine tot mai vizibil în rândul electoratului din Rusia. Tocmai de aceea, aparatnicii lui Putin caută pretexte pentru a-i îngreuna misiunea lui Boris Nadejdin.

Administrația Prezindențială a Federației Ruse a comunicat că Nadejdin nu reprezintă un rival serios pentru actualul președinte aflat la frâiele Rusiei de mai bine de două decenii. Liderul de la Kremlin a ajuns președinte în 2000, iar în perioada 2008-2012 a fost prim-ministru, locul său fiind luat de Medvedev.