Boris Johnson rămâne în funcție. Premierul britanic a trecut de moțiunea de cenzură
- Ionel Sclavone
- 6 iunie 2022, 23:33
Boris Johnson rămâne premier al Marii Britanii, după ce a câștigat votul de încredere al parlamentarilor conservatori britanici. El a obținut 211 voturi în favoare și 148 contra, suficient pentru a rămâne în funcție. Boris Johnson, care a ajuns la un nivel foarte scăzut al popularității s-a confruntat cu numeroși contestatari ca urmare a scandalului Partygate. El a fost acuzat că a organizat petreceri în sediul guvernului, în timpul carantinei anti-covid, fără să țină cont de regulile impuse împotriva pandemiei.
Premierul britanic, Boris Johnson, a câştigat, luni, 6 iunie, un vot de încredere în Partidul Consevator şi îşi păstrează funcţia de premier, transmite BBC. Boris Johnson, a trecut de moțiunea de cenzură, după ce a obținut 211 voturi în favoare și 148 de voturi împotrivă. Pentru a rămâne în funcţie, Boris Johnson trebuie să obţină încrederea majorităţii celor 359 de deputaţi conservatori.
Deputaţii conservatori britanici au votat luni seara pentru a stabili dacă vor iniția procedura de destiuire a premierului Boris Johnson din funcţie. Acest lucru a fost decis pentru că poziția lui Boris Johnson a fost şubrezită de scandalul „partygate”.
Înainte de începerea votului, Boris Johnson se baza pe cel puţin 145 de deputaţi conservatori britanici care și-au exprimat public susţinerea pentru el și pentru guvernul pe care îl conduce. Scrutinul a avut loc prin vot secret, astfel că Boris Johnson a avut ceva emoții până la aflarea rezultatului final. La finalul numărătorii voturilor, preşedintele Comitetului 1922, Graham Brady, a afirmat:
„Pot să anunţ că partidul parlamentar are încredere în prim-ministru”.
Astfel, Boris Johnson a primit 58,8% din voturile Partidului Conservator, iar acest rezultat i-a permis să-și păstreze funcția de premier. De menționat că acest rezultat este mai mic decât cel de 63% primit de Theresa May, în 2018.
Scandalul Partygate
Boris Johnson s-a confruntat cu această moțiune de cenzură ca urmare a unui raport administrativ foarte dur cu privire la petrecerile organizate în sediul guvernului, în timpul pandemiei. Materialul care a fost dat publicității la sfârşitul lunii mai, arăta că la sediul Guvernului au avut loc mai multe petreceri în timpul carantinei împotriva pandemiei Covid-19.
După apariția raportului, cu privire la petrecerile organizate în timpul carantinei anticovid, Boris Johnson a anunţat că nu intenţionează să demisioneze. Documentul, însă, a dat apă la moară criticilor lui Boris Johnson şi a relansat îndoieli cu privire la capacitatea acestuia de a obţine o victorie în alegerile legislative din 2024.
Scandalul a fost aplanat o scurtă perioadă, în contextul vacanței parlamentare, iar mai apoi ca urmare a izbucnirii războiului din Ucraina. De asemenea, votul a fost amânat și ca urmare a ceremoniilor dedicate Jubileului de Platină al Reginei Elizabeta II.
În plus, nivelul de popularitate foarte scăzut, la care a ajuns premierul britanic a creat îngrijorare în cadrul Partidului Conservator, odată cu apropierea alegerilor.