Boris Johnson își justifică revenirea asupra acordului Brexit prin „ameninţările” UE 

Boris Johnson își justifică revenirea asupra acordului Brexit prin „ameninţările” UE 

Textul semnat prevedea ca provincia britanică să rămână timp de patru ani supusă anumitor dispoziții europene, în special în ce privește comerțul. Dar cu controversatul proiect de lege examinat luni de deputații britanici, Londra va putea lua unilateral decizii comerciale, contrar prevederilor inițiale. Situația s-a înveninat, UE afirmând că va urmări în justiție Regatul Unit dacă nu retrage modificările până la sfârșitul lunii septembrie. Vineri seară, liderii Parlamentului European au amenințat cu veto-ul lor orice pact comercial dacă Londra nu-și respectă promisiunile.

 

”Consecințe foarte semnificative pentru economia britanică”

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Un Brexit fără acord va avea „consecințe semnificative pentru economnia britanică”, nu pentru UE, a avertizat sâmbătă ministrul de finanțe german, Olaf Scholz, la finalul unei reuniuni cu omologii săi europeni, la Berlin. Potrivit comisarului european Paolo Gentiloni, Londra trebuie „să restabilească încrederea” cu UE.

În numele acestei încrederi afectate, mai mulți deputați conservatori rebeli au amenințat vineri, într-o haotică reuniune virtuală, că nu vor vota proiectul de lege, temându-se că răzgândirea lui Boris Johnson va afecta credibilitatea Regatului Unit pe scena internațională.

„Nu putem lăsa puterea teoretică să ne divizeze țara în mâinile unei organizații internaționale”, le-a răspuns sâmbătă Boris Johnson în articolul său, semnalându-le că e ”vital” să se adopte proiectul de lege pentru „a pune capăt acestei posibilități”. Hotărât să meargă repede, guvernul lui Boris Johnson intenționează să înceapă de luni procesul de examinare a proiectului său de lege în Camera Comunelor, unde dispune de o majoritate de 80 de locuri.

Problema provinciei britanice Irlanda de Nord a constituit multă vreme unul din obstacolele din negocierile privind Brexit, Londra temându-se de revenirea la o frontieră fizică pe insula Irlanda, însângerată de trei decenii de „Tulburări” până la semnarea acordurilor de pace din Vinerea Mare, în 1998", scrie Le Monde.

Traducere: Rador