Boris Johnson, înfrânt în Camera Lorzilor. Cine va mai intra în Marea Britanie după Brexit

Boris Johnson, înfrânt în Camera Lorzilor. Cine va mai intra în Marea Britanie după Brexit Sursa: arhiva EVZ

Guvernul britanic a pierdut primele sale voturi de după victoria electorală de luna trecută.

Prima înfrângere parlamentară pentru noul guvern condus de Boris Johnson a survenit pe tema drepturilor cetățenilor europeni. Camera Lorzilor a aprobat trei amendamente la Legea retragerii din Uniunea Europeană referitoare la drepturile cetățenilor străini și la sistemul de justiție.

Chiar și așa, este de așteptat ca primul-ministru Boris Johnson să anunțe zilele acestea că nu va exista nicio perioadă de adaptare pentru companiile care angajează muncitori din Uniunea Europeană.

Amendamentul aprobat în Camera Lorzilor protejează și după Brexit drepturile cetățenilor din blocul comunitar care locuiesc în Regatul Unit. Astfel, aceștia ar urma să primească automat dreptul de ședere, fără să mai fie nevoiţi să aplice pentru așa-numitul statut de stabilire, și vor primi documente fizice care să ateste dreptul lor de a rămâne în Marea Britanie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea acordului de retragere din Uniunea Europeană urmează să se întoarcă în Camera Comunelor, unde cel mai probabil deputații vor respinge amendamentele adoptate de lorzi, Guvernul având aici o majoritate de 80 de voturi.

Pe de altă parte, Executivul a provocat nemulțumirea mediului de afaceri în momentul în care a lăsat să se înțeleagă că noul sistem de imigrație pe care îl are în vedere ar putea fi implementat cu doi ani mai devreme decât se stabilise inițial, fapt ce ar putea provoca probleme de personal pentru companiile care se bazează pe muncitorii europeni.

Conform presei britanice, ministrul de Interne, Priti Patel, va cere ca sistemul de imigrație să intre în vigoare imediat după încheierea perioadei de tranziție post-Brexit, la 31 decembrie anul acesta.

Angajatorii se tem că o astfel de măsură va duce la apariția unui deficit de forță de muncă în mai multe sectoare-cheie. `Într-un moment critic pentru mediul de afaceri, aceste propuneri nu fac decât să pună și mai multe piedici companiilor aflate în căutarea lucrătorilor”, a declarat Jane Bratton, reprezentanta Camerei de Comerț britanice.

Principala îngrijorare în rândul antreprenorilor se referă la faptul că noile reguli vor îngreuna procesul de angajare a cetățenilor europeni în sectoare în care salariile sunt mai mici decât media generală, cum ar fi procesarea de alimente, construcții sau asistență socială.

Potrivit noilor schimbări avute în vedere, pe viitor, imigranții ar putea fi împărțiți în trei categorii: cei foarte pregătiți și talentați, care vor putea sosi în continuare în Regatul Unit, muncitori calificați, care vor putea veni dacă au o oferta de muncă, şi muncitori necalificați, acceptați doar pentru perioade foarte scurte de timp.