Premisele pentru conflict sunt create. Provocările liderilor maghiari sunt bine analizate, pe considerentul: în caz de răspuns/non-răspuns, situația va fi de tip: câștigă-câștigă

Borboly Csaba a participat personal la acțiunea de închidere cu lacăt a cimitirului, deși această decizie a aparținut Consiliului Local Sânmartin, localitate care susține, fără dovezi palpabile, că cimitirul i-ar aparține. „Cimitirul militar a devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis”, a spus Borboly Csaba.

Președintele consiliului județean a spus că cele trei lacăte puse pe poarta cimitirului, sunt un gest simbolic: câte un lacăt din partea primăriei localității Sânmartin, cultelor istorice, sferei civile. Cheile acestor lacăte vor fi predate celor sus-amintiți.

La câteva ore de la adoptarea hotărârii CL Sânmartin, prefectul județului Harghita a atacat-o în contencios administrativ, ceea ce a făcut, pe cale de consecință, ca hotărârea să fie suspendată de drept.

Borboly Csaba a participat, astfel, la un demers nelegal. Extrasul de carte funciară solicitat de Primăria Dărmănești dovedește că perimetrul nu face parte din jurisdicția comunei Sânmartin și a județului Harghita, ci este o bucată din teritoriul deținut legal de orașul Dărmănești, din județul Bacău.

Borboly Csaba este cunoscut pentru rolul de inițiator într-o altă dispută tensionată, în care a cerut ca statul să se implice mai mult în însușirea mai bună a limbii române, de către copiii maghiari. Acesta a reclamat Ministerul Educației Naționale la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru discriminarea elevilor minoritari maghiari, deoarece nu s-a implicat suficient în capacitarea elevilor să își însușească la un nivel superior limba română. Deoarece ministrul român al Educației a dat curs solicitării sale și a decis ca orele de română să fie ținute doar de profesori cu diplomă, și nu de învățători sau suplinitori, cadrele maghiare fără asemenea studii au început să protesteze, alături de conducerea centrală a UDMR. În acest context, Borboly Csaba nu a mai adoptat niciun fel de atitudine publică.

Reamintim, de asemenea, că pe raza județului Harghita sunt amplasate, ilegal, monumente maghiare reprezentative pentru ideologia fascistă sau reprezentând criminali de război, așa cum este pretinsul „secui rătăcitor”, care, la Odorheiu Secuiesc, îl întruchipează pe criminalul de război Wass Albert (responsabil pentru uciderea unor eroi români, în al Doilea Război Mondial), situație girată de ani de zile de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR).

 

Te-ar putea interesa și: