Zăcământul petrolier de 2.400 de kilometri pătrați a fost descoperit în provincia Khuzestan, în sud-vestul Iranului și conține 53 de miliarde de barili de țiței. Anunțul a fost făcut de către președintele Rouhani.

„Am găsit un zăcământ petrolier cu 53 de miliarde de barili de țiței, 53 de miliarde de barili. Este un câmp petrolier mare care se întinde pe o suprafață de 2.400 de km pătrați, între Bostan și Omidiyeh. Stratul de petrol are o grosime de 80 de metri (…) Veniturile Iranului din petrol vor crește cu 32 de miliarde de dolari dacă rata extracției din câmpul petrrolier crește cu doar un procent”, a declarat Hassan Rouhani.

Zăcământul petrolier ar putea deveni al doilea ca mărime din Iran, după cel de la Ahvaz, care conține 65 de miliarde de barili.

Iran, locul 4 în lume din punct de vedere al rezervelor de petrol

Iranul este a patra țară din lume din punct de vedere ale rezervelor petroliere și a doua în privința rezervelor de gaze. Totodată, se confruntă cu dificultăți în privința vânzării petrolului, din cauza sancțiunilor aspre impuse de SUA, după ce s-au retras anul trecut dintr-un acord nuclear convenit în 2015 cu puterile lumii.

Președintele SUA, Donald Trump, a reimpus anul trecut sancțiuni împotriva Iranului alte și șase puteri ale lumii. Potrivit acordului semnat în 2015, Iranul a fost de acord să-și limiteze activitățile nucleare și să permită accesul în țară inspectorilor internaționali în schimbul relaxării sancțiunilor.  Sancțiunile au afectat grav economia Iranului, cursul valutar atingând recorduri negative. Aceste sancțiuni au provocat o mărire de patru ori a inflației, alungarea investitorilor și izbucnirea unor proteste.