Bookfest 2016. Un Centru al Cărții ar îndrepta tinerii spre lectură, i-ar lumina, crede ministrul Culturii

Bookfest 2016. Un Centru al Cărții ar îndrepta tinerii spre lectură, i-ar lumina, crede ministrul Culturii

Salonul Internațional de Carte Bookfest, București, s-a deschis oficial, ieri, la orele prânzului. Până pe 5 iunie, București este capitala cărții

Copiii s-au distrat, ieri, la Bookfest. Au primit daruri, s-au întâlnit cu scriitori, s-au jucat, au desenat. Dar, la ora prânzului, oamenii mari au trecut la „lucruri serioase”.

FOTO:Scriitoarea Ioana Nicolaie și-a lansat ieri audiobook-ul „Aventurile lui Arik”

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a ținut să sublinieze că pentru acest minister „cartea rămâne o preocupare cu totul și cu totul specială, cu atât mai mult cu cât constatăm că există, în acest moment, o descreștere a interesului pentru lectură și o descreștere în general a interesului pentru ceea ce poate să-ți aducă o carte pentru a te îmbogăți și ilumina spiritual”. Ministrul Șuteu a venit cu ideea de a fi înființat un Centru al Cărții. „Ideea de a avea un Centru al Cărții poate că ar încuraja și ar continua eforturile pe care le fac bibliotecile, editurile, în așa fel încât lectura să redevină o preocupare a tinerilor”, a subliniat Șuteu.

FOTO;Ieri, lumea a fost plină de povești

Președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, a evidențiat sprijinul ICR pentru Bookfest, și a amintit că ICR „și-a propus să sprijine din toate puterile sale tot ceea ce este creativitate românească, pentru a o transmite ca o imagine adevărată despre valorile acestui teritoriu”.

Ambasadorul statului Israel în România, Tamar Samash, și-a exprimat satisfacția pentru prezența țării sale ca invitat de onoare al Bookfest. „Pornind de la motto-ul „Never stop dreaming” invităm iubitorii de cărți la standul nostru pe parcursul celor cinci zile, pentru a lua parte la o serie de evenimente interesante alături de cei șase autori israelieni invitați”, a spus ambasadorul.

Grigore Arsene, preșe dintele Asociației Editorilor din România, a anunțat că, în curând, salonul va putea fi organizat „într-un spațiu normal pentru un târg de carte, sub forma pavilioanelor care sunt în construcție” la Romexpo.

Cea de a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest se desfășoară până pe 5 iunie la Romexpo.

Programul de vizitare: miercuri, joi și duminică 10.00 — 20.00; vineri și sâmbătă 10.00 — 21.00. Accesul este gratuit.

Scriitoarea israeliană Zeruya Shalev lansează „Durere”

La ora 18.00, pe scena din Pavilionul C4, Zeruya Shalev, una dintre cele mai importante scriitoare israeliene, își va întâlni cititorii din România cu prilejul apariției în limba română a romanului „Durere”, colecția „Biblioteca Polirom”. Evenimentul este organizat de Editura Polirom și Ambasada Israelului în România. Zeruya Shalev face parte din grupul de șase scriitori – Fania Oz-Salzberger, Meir Shalev, Dror Mishani, Rony Oren și Gil Hovav- invitat la Bookfest.

Lansările zilei: 11:30. ePublishers – eLiteratura – eDidactica. Lansarea romanului istoric „Prinț și spadasin”, de Petru Demetru Popescu. 12:00. Editura Eikon: „Petru Ursache, Omul bun al culturii românești”, „Apaos”. 13:00. Muzeul Național de Istorie a României lansează mai multe albume: „Orașele Țării Românești”; „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României” etc. 14:00. ICR. Volumul „Rodin, Meunier, Brâncuși”, de Cristian-Robert Velescu. 17:00. Editura RAO: „Călătoria spre obârșie. Biografia lui GGM”, de Dasso Saldivar. 17:30 Editura Humanitas: „Țara pe care o iubesc. Memorii din exil”, de Maria regina României. 18:00 Editura Integral: Volumele colecției „HIMERA”: „The Wall”, de Lidia Vianu; „Six British Poets”, editat de Lidia Vianu; „Primul meu kaddish”, de Angela Furtună etc. Editura Meteor Press. „Floarea Deșertului”. Editura Humanitas: „Adonis în dialog cu Houria Abdelouahed. Islamul și violența”.