Bonurile de masă, taxate suplimentar de la 1 ianuarie 2024

Bonurile de masă, taxate suplimentar de la 1 ianuarie 2024 Valoarea tichetelor pentru persoanele care donează sânge a crescut de patru ori. Sursa foto: Arhiva EVZ

Începând cu 1 ianuarie 2024 vor fi aduse modificări semnificative în ceea ce privește bonurile de masă. Astfel, companiile care oferă acest beneficiu angajaților vor trebui să suporte și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), adică un procent de 10%.

În esență, hrana oferită angajaților va fi impozitată. Acest aspect se traduce prin faptul că angajații care beneficiază de bonurile de masă vor putea primi chiar și sume mai mici de bani, în ciuda majorării valorii.

Schimbările recente au fost implementate prin intermediul Legii nr. 296/2023 privind noile taxe.

Bonurile de masă, cu o valoare mai mică din 2024

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la începutul lunii decembrie. Unii angajații pot observa o scădere a valorii nete a tichetelor de masă ca rezultat al acestei modificări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu titlu de exemplu, dacă valoarea nominală a unui tichet de masă este de 40 de lei, angajatul va primi 36 de lei net, în timp ce firma va suporta costul brut de 40 de lei.

Companiile care, până acum, au oferit angajaților tichetele și intenționează să continue această practică, vor suporta astfel costul suplimentar pentru a evita nemulțumirile angajaților.

bugetari, angajați, birou

Angajați. Sursa foto: dreamstime.com

Angajatorii pot oferi salariaților tichete cu o valoare mai mică

Această decizie este luată în special pentru a menține stabilitatea forței de muncă. Însă este posibil ca unele dintre ele să nu implementeze creșterea reglementată în această vară.

În prezent, valoarea pentru bonurile de masă poate atinge 35 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024, aceasta va crește la 40 de lei.

Aceste sume reprezintă însă, plafonul maxim, iar companiile au opțiunea de a alege valori mai mici.

Bonurile de masă, o opțiune bună pentru angajatori

Deși vor fi supuse unei taxe mai mari începând cu 1 ianuarie 2024, tichetele de masă rămân o opțiune atractivă în locul creșterii salariilor. Și asta pentru că acestea sunt exceptate de la CAS (25%).

Salariul minim sub 1.000 de euro

Salariu angajați. Sursa foto: Dreamstime.com

În mod cert, la momentul emiterii, există un comision de până la 3%, cost asumat de firmă. În ceea ce privește comisioanele pe care emitentul le impune comercianților în ceea ce privește bonurile de masă, acestea au fost limitate printr-o ordonanță (OUG 89/2023) la 2%, potrivit HotNews.ro.