Bonurile de masă, neluate în seamă la calculul pensiei

Bonurile de masă, neluate în seamă la calculul pensiei

Deputaţii din Comisia pentru de muncă şi protecţie socială au decis ca, la calculul punctului de pensie, să fie folosit câştigul salarial mediu brut în locul salariului mediu brut şi să nu se ţină cont de bonurile de masă sau tichetele valorice.

La dezbateri au luat parte şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan, şi Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), informează Agerpres. Ghizdeanu a spus că includerea bonurilor de masă şi a tichetelor de vacanţă în câştigul salarial mediu brut nu are, practic, nici o influenţa asupra calculului punctului de pensie.

Aceasta, în condiţiile în care câştigul salarial include toate veniturile obţinute de salariat, atât cele plătite din fondul de salarii, cât şi cele plătite din alte fonduri, cum ar fi profitul companiei, dar şi stimulentele, întrucât pentru acestea se plăteşte contribuţia la asigurări sociale. Preşedintele CNP a arătat că, în totalul câştigului salarial mediu brut, salariul mediu brut are o pondere de 96 – 97%, celelalte venituri reprezintă aproape 3%, în timp ce bonurile de masă şi tichetele de vacanţă sunt de doar circa 0,01%.

Pensiile speciale, recalculate

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, vor fi recalculate pensiile speciale, plătite mai multor categorii profesionale, inclusiv ale lucrătorilor din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Astfel, vor fi recalculate:

  • pensiile militare de stat, incluzând şi pensiile lucrătorilor SRI, SIE, SPP;
  • pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor;
  • pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi magistraţilor Curţii Constituţionale;
  • pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea;
  • pensiile de serviciu ale personalului diplomatic şi consular;
  • pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari;
  • pensiile deputaţilor şi senatorilor;
  • pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă;
  • pensiile de serviciu ale personalului Curţii de Conturi.

Ne puteți urmări și pe Google News