Siberia. Un bombardier supersonic rus Tu-22M3 s-a prăbușit în timpul unui zbor de rutină deasupra Siberiei.
Membrii echipajului au reușit să se catapulteze cu succes, iar potrivit informațiilor incidentul aviatic s-a produs din cauza unei probleme tehnice.
Bombardier rusesc, prăbușit în Siberia
Bombardierul a căzut într-o zonă nepopulată lângă orașul Irkuțk, în apropiere de lacul Baikal.
„Avionul s-a prăbușit într-o zonă nelocuită. Nu există pagube la sol”, a declarat Ministerul rus al Apărării.
Dezvoltat la sfârșitul anilor 1960, Tu-22M a suferit multiple modernizări până în 1993.
Creat inițial ca un bombardier cu rază lungă de acțiune, modelul a fost ulterior adaptat pentru a deveni un bombardier cu rază medie, în conformitate cu acordurile internaționale de control al armelor.
Tu-22M3 poate transporta bombe ghidate, rachete de croazieră și, potențial, rachete hipersonice Kinjal.
În anumite situații, acest bombardier este utilizat pentru atacarea unor ținte în Ucraina, potrivit Agerpres.
Rusia a folosit adesea avionul pentru a bombarda Ucraina
Ucraina și partenerii săi occidentali au afirmat că Rusia a utilizat în mod repetat acest bombardier pentru a desfășura atacuri aeriene asupra Ucrainei.
În aprilie, Forțele Aeriene ale Ucrainei, împreună cu Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina, au realizat o operațiune coordonată pentru distrugerea unui bombardier strategic rusesc Tu-22M3.
Bombardierul a fost doborât la aproximativ 300 de kilometri de granițele Ucrainei, fiind lovit de un sistem de rachete antiaeriene S-200.
Bombardiere rusești, deasupra Mării Norvegiei
Zilele trecute, două bombardiere rusești au fost observate zburând deasupra Mării Norvegiei și, având o rază lungă de acțiune, ar fi traversat și Marea Barents.
Autoritățile ruse au declarat că avioanele MiG-31 le-au oferit escortă și că misiunea a fost efectuată conform „normelor internaționale de utilizare a spațiului aerian”.
Ulterior, Ministerul rus al Apărării a confirmat că misiunea a avut loc atât deasupra Mării Norvegiei, cât și deasupra Mării Barents. Bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-95MS au fost utilizate pentru această operațiune.