Fostul președinte Traian Basescu, a dezvăluit joi, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii„Se întâmplă acum” difuzată de la B1Tv că a auzit în familia politică europeană din care face parte, PPE, că din echipa de comisari propusă de Ursula von der Leyen ar trebui să fie respins un comisar dintr-o țară pentru care s-a activat articolul 7 din Tratatul UE, și că în acest context a fost menționat și numele României.

„Eu am avut discuții cu colegii din EPP și chiar și cu cei de la socialiști să nu cădem în plasa de a ne nega propriii candidați, ca și chestiune de principiu, indiferent în ce condiții. În grupul PPE România am avut aceeași abordare în discuție, ca nu cumva România să fie oaia neagră, care să nu fie arătată cu degetul și să avem grijă, mai ales că zvonuri erau. Astăzi, acest lucru s-a produs.

Vreau să fim foarte clari. Eu nu spun că a fost o alegere fericită, pentru asta e responsabilă doamna Dăncilă. Pe de altă parte, nu pot să nu observ că avem un candidat belgian, propus comisar pe justiție, care este în urmărire penală, avem o doamnă din Franța care este propusă să fie comisar pentru afaceri interne și are probleme cu utilizarea banilor pentru cabinetul parlamentar, (…) și propunerea de comisar a Poloniei pe care OLAF-ul îl urmărește pentru fraude cu bani primiți de parlamentari.

Dacă se aplică aceleași criterii pentru toți, e foarte bine. Dar dacă se aplică doar pentru România și Ungaria, nu e bine. Este o abordare pe care eu am auzit-o în grupul PPE, am auzit pe cineva, nu aș vrea să-l bag în gura presei, spunând că trebuie să pice un comisar de la țările care au aplicat articolul 7, incluzând aici România și eu am reacționat în plenul PPE spunând că România nu e în aceeași situație cu Polonia și Ungaria”, a declarat Traian Băsescu.