Evenimentul Zilei > Actualitate > Bombă zilei despre pensii. Vor primi mai mulți bani la pensie. Se aplică o nouă lege
Bombă zilei despre pensii. Vor primi mai mulți bani la pensie. Se aplică o nouă lege

Bombă zilei despre pensii. Vor primi mai mulți bani la pensie. Se aplică o nouă lege

Cristian Vasilcoiu nu este un nume nou în Ministerul Muncii. Acesta a mai făcut parte din minister între anii 2017 - 2019 și a avut o prestație exemplară. Tocmai din acest motiv întoarcerea sa pare fi una de bun augur. În cadrul unui interviu, secretarul de stat vorbește despre majorarea punctului de pensie, însă și despre schimbare metodei de calcul.

De curând, Cristian Vasilcoiu s-a întors în Ministerul Muncii, primind funcția de secretar general. Acesta a mai făcut parte din minister în perioada 2017 – 2019, când comunicarea instituției a fost un punct forte.

În cadrul unui interviu, secretarul de stat din Ministerul Muncii a vorbit despre planurile de viitor. Acesta susține că există măsuri asumate prin Programul de Guvern cu privire la majorarea alocațiilor, a pensiilor, dar și pentru acordarea unui ajutor persoanelor vârstnice.

„A fost o primă lună în care noua echipă a trebuit să preia din mers lucrurile și să pună la punct măsurile asumate prin Programul de Guvernare, de mărire a alocațiilor pentru copii, a pensiilor, de acordare a ajutorului pentru vârstnici, dar și a celei de-a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități.

Conducerea ministerului se concentrează acum, tot potrivit Programului de Guvernare, pe stabilirea unui calendar de aplicare a legilor salarizării și pensiilor, dar, în același timp, pe corelarea cu PNRR și implementarea acestui program”, a declarat Cristian Vasilcoiu pentru Capital.ro.

Întrebat despre un ajutor acordat pensionarilor cu privire la majorările din energie, secretarul de stat din Ministerul Muncii a declarat că se are în vedere „stabilirea unui calendar de aplicare a Legii 127/2019 privind sistemul public de pensii, care prevede majorări ale punctului de pensie și schimbarea metodei de calcul, lege care nu a fost aplicată în ultimii ani. Este o lege care, odată aplicată integral, va rezolva inechitățile din sistem și va duce și la mărirea pensiilor”.

Cum vede Cristian Vasilcoiu criza forței de muncă din România

În cadrul interviului, secretarul de stat al Ministerului Muncii a fost întrebat despre măsurile care pot fi luate pentru a reduce criza forței de muncă. Oficialul a ținut să precizeze că întreaga Europă se confruntă cu această problemă, susținând că există cauze multiple.

Criza forței de muncă este o problemă pe plan european, nu doar în România. Cauzele sunt multiple la nivel european, dar și în România. Specificul țării noastre este, însă, dat de faptul că mulți dintre români au plecat din țară în primul rând pentru salarii mai bune.

Am constatat că și patronatele au început să realizeze că este timpul să ofere salarii atractive, să renunțe la ideea de a acorda salariul minim, pentru că, altfel, fenomenul migrației se va amplifica.

În acest context, importăm forță de muncă din țări unde veniturile sunt mai mici, iar acest lucru este făcut prin consultare cu patronatele, în funcție de cererea acestora. Importul de forță de muncă este o necesitate în contextul dat, dar, în același timp, este făcut într-o anumită pondere, tocmai pentru a nu debalansa lucrurile”, a precizat Cristian Vasilcoiu.