BOMBA zilei. Și-a depus demisia, dar rămâne în funcție! Tudorel Toader este ministrul Justiției

BOMBA zilei. Și-a depus demisia, dar rămâne în funcție! Tudorel Toader este ministrul Justiției

Ministrul Justiției a declarat în cursul zilei de joi că merge la Guvern, unde îi va prezenta premierului demisia sa. Dar asta nu înseamnă că mandatul lui Tudorel Toader s-a încheiat. Președintele poate prelungi până la 45 de zile perioada în care poate semna decizia sa de revocare și de numire a altei persoane în funcție. De altfel, deși premierul i-a trimis președintelui spre semnare actul de revocare, Iohannis a anunțat că se gândește până luni dacă semnează sau nu.

Tudorel Toader a risipit misterul și a anunțat, cu documentul în mapă, că merge la Guvern să îi prezinte premierului demisia. Este a treia întâlnire a ministrului cu premierul. S-au întâlnit miercuri seara, după ședința CEx, dar și joi dimineața.

„Am o altă întrevedere cu doamna primministru. Voi porni, în scrisoare pe care am redactat-o, de la voinţa politică exprimată în cadrul CEx. Voi porni de la voinţa exprimată oarecum în cele două întrevederi cu doamna prim-ministru, de la faptul că doamna prim-ministru are rolul decisiv atât în formarea guvernului, cât şi în revocarea unor membri. Luând act de aceste împrejurări, iau în considerare şi faptul că orice autoritate trebuie să aibă asigurată continuitatea, voi rămâne la minister până la momentul în care numele noului ministru va apărea în Monitorul Oficial, pe care îl voi aştepta la minister. Îi predau sigiliul și îi urez succes”, a declarat Toader. Acesta a adăugat, deloc resemnat, că „domnia sa va decide ce face cu acestă demisie”, dar el rămâne ministru până când va vedea deciziile, de revocare a sa și de numire a noului ministru, publicate în Monitorul Oficial.

Jocul între demisie și revocare

PSD a delegat-o pe Viorica Dăncilă să îl convingă pe Toader să își dea demisia pentru că numai asta îl obligă pe președintele Iohannis să răspundă în cel mult 45 de zile. Dacă documentul transmis de premier nu este însoțit de demisia ministrului, nu îi impune președintelui un termen până la luarea deciziei.

Klaus Iohannis a anunțat că ambele variante sunt constituționale, dar nu semnează actele fără o evaluare a consecințelor. „Nu pot să semnez niște acte fără a evalua urmările întregii remanieri și de aceea voi face clarificări la începutul săptămânii viitoare”, a spus, joi, președintele. Iohannis a adăugat că se întreabă ce se urmărește cu această remaniere. „De regulă, o remaniere se face pentru a face guvernul mai eficient”, a precizat președintele.

După război...

Anunțam joi că ALDE a negociat cu PSD capul lui Toader. Cu toate că Ministerul Justiției revine PSD, Tudorel Toader a fost asumat și apărat de ALDE. Călin Popescu Tăriceanu ar fi acceptat decizia PSD cu condiția ca Dragnea să nu se atingă de ministerele unde titulari sunt membri ALDE: Energie și Externe.

Miercuri seara, Toader a discutat aproape două ore cu Tăriceanu. Joi, președintele ALDE, care a sărit întotdeauna în apărarea acestuia, a acceptat că Tudorel Toader a greșit atunci când nu a insistat cu revocarea Procurorului General Augustin Lazăr. Acesta este și reproșul pe care i-l face PSD lui Toader. Unul dintre ele. „Augustin Lazăr trebuia demis pentru faptele sale și nu lăsat să se pensioneze, cocoșat de premii și distincții; în orice caz nu cu o pensie imensă. Augustin Lazăr a făcut la Aiud poliție politică și trebuie să dea socoteală pentru faptele sale. Nu pensie grasă deci, ci dosar penal”, a scris președintele ALDE pe Facebook în cursul serii de joi.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News