Bomba serii! SUA primește cea mai cruntă lovitură. A fost detronată. Cine a devenit cea mai bogată țară din lume

Bomba serii! SUA primește cea mai cruntă lovitură. A fost detronată. Cine a devenit cea mai bogată țară din lume Sursa: Pixabay

Potrivit Bloomberg, bogăția globală s-a triplat în ultimele două decenii, China conducând relaxat și depășind Statele Unite pentru a deveni cea mai bogată țară din lume.

Vestea momentului vine ca un trăsnet, China este cea mai bogată țară din lume, învingând SUA, potrivit unui raport al consultanților de la McKinsey & Co. care examinează bilanțurile naționale a zece țări reprezentând mai mult de 60% din venitul mondial.

Potrivit raportului, China a reprezentat aproape o treime din câștigurile nete globale în ultimele două decenii

„Acum suntem mai bogați decât am fost vreodată”, a declarat Jan Mischke, partener la McKinsey Global Institute din Zurich, într-un interviu. Potrivit studiului, valoarea netă globală va crește la 514 de trilioane de dolari de la 156 de trilioane de dolari în 2000.

China a fost responsabilă pentru aproape o treime din creștere. Bogăția sa a crescut vertiginos la 120 de trilioane de dolari de la 7 trilioane de dolari în 2000, cu un an înainte de aderarea la Organizația Mondială a Comerțului, grăbindu-și ascensiunea economică , potrivit raportului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Valoarea netă a Statelor Unite s -a dublat de-a lungul perioadei, la 90 de trilioane de dolari

SUA a fost frânată de creșterile mai slabe ale prețurilor proprietăților, văzându-și valoarea netă la doar 90 de trilioane de dolari. În ambele țări - cele mai mari economii ale lumii  - mai mult de două treimi din avere este deținută de cele mai bogate 10% dintre gospodării, iar ponderea acestora a crescut, se arată în raport.

După cum a fost calculat de McKinsey, 68% din valoarea netă globală este stocată în imobiliare. Echilibrul este menținut în lucruri precum infrastructura, mașini și echipamente și, într-o măsură mult mai mică, așa-numitele intangibile precum proprietatea intelectuală și brevetele.

Potrivit lui McKinsey, imobiliarele reprezintă 68% din valoarea netă globală

Activele financiare nu sunt luate în considerare în calculele averii globale. Potrivit McKinsey, creșterea abruptă a averii nete în ultimele două decenii a depășit creșterea produsului intern brut global și a fost alimentată de creșterea prețurilor proprietăților, stimulată de scăderea ratelor dobânzilor. Mai mult, a constatat că prețurile activelor sunt cu aproape 50% peste media lor pe termen lung în raport cu venitul. Acest lucru ridică întrebări cu privire la sustenabilitatea boom-ului bogăției.

„Valoarea netă prin creșterea prețurilor peste și dincolo de inflație este îndoielnică în multe feluri”, a spus Mischke. „Vine cu tot felul de efecte secundare”.

Scenariul de coșmar ar fi un colaps al prețurilor activelor care ar putea șterge până la o treime din bogăția globală

De exemplu, creșterea valorilor imobiliare poate face ca proprietatea să nu fie accesibilă pentru mulți oameni și poate crește riscul unei crize financiare precum cea care a lovit SUA în 2008, după izbucnirea unei bule imobiliare. China ar putea avea probleme similare din cauza datoriilor unor dezvoltatori imobiliari precum China Evergrande Group.

Soluția ideală ar fi ca bogăția lumii să-și găsească drumul în investiții mai productive care extind PIB-ul global, potrivit raportului. Scenariul de coșmar ar fi un colaps al prețurilor activelor care ar putea șterge până la o treime din bogăția globală, aducând-o mai mult în concordanță cu venitul mondial, scrie bloomberg.