Bomba la Eurovision

Bomba la Eurovision

Piesa din Israel, cu mesaj politic, ar putea fi interzisa. VIDEO

Organizatorii concursului Eurovision se confrunta anul acesta cu o dilema: ei ar putea interzice participarea Israelului deoarece piesa „Push the Button” („Apasa butonul”) ar putea declansa un incident diplomatic din cauza mesajului politic si a versurilor foarte dure, consemneaza „The Sunday Times”.

Reprezentanti ai televiziunii finlandeze YLE, organizatorul concursului din acest an, se vor intalni saptamana aceasta pentru a lua o decizie.

Ei considera ca melodia grupului israelian Teapacks este un atac politic mascat la adresa ambitiilor nucleare ale Iranului. Versurile melodiei „Push the Button”, cantate in engleza, franceza si ebraica, par sa-l aiba ca „tinta” pe Mahmoud Ahmadinejad, presedintele Iranului, care a amenintat „sa stearga Israelul de pe harta”.

„Lumea este plina de teroare/cineva face o eroare/el ne va arunca in aer. Nu vreau sa mor/vreau sa vad flori/nu vreau sa explodez... el va apasa butonul”, canta Teapacks.

Desi in piesa nu este mentionat niciun nume, „suspectul” principal este Ahmadinejad. Recentele declaratii antisemite ale acestuia, printre care si aceea ca evreii sunt „intruchiparea lui Satan”, i-au nelinistit pe israelieni, care se tem ca programul nuclear dezvoltat de Iran este destinat producerii de arme de distrugere in masa, iar una dintre tinte ar putea fi Israelul.

Aparare

„Vrem sa traim si sa ne distram”

„Cantecul nostru nu are un mesaj politic, ci doar avertizeaza in privinta pericolului unui razboi nuclear si a unor lideri nebuni, care l-ar putea declansa. Unii cred ca se refera la conducatorii Israelului, altii cred ca este vorba despre lideri din alte tari, insa noi nu suntem de partea nimanui. Mesajul nostru este ca vrem sa traim si sa ne distram”, a declarat Kobi Oz, solistul formatiei Teapacks. Acesta crede ca melodia „Push the Button” nu trebuie interzisa, deoarece a fost alegerea publicului israelian.

Fara compromisuri

Decizii si riscuri

Organizatorii concursului nu-si asuma niciun risc. „Din cate am inteles, acest cantec are un mesaj politic, lucru care va fi luat in considerare atunci cand vom hotari daca Israelul ramane sau nu in concurs”, a declarat Heikki Seppala, producatorul evenimentului. „Viitorul Eurovisionului este in pericol daca politica isi va gasi locul in acest concurs. Publicul nu vrea asta, ci doreste muzica buna si divertisment”, a explicat el.

Eurovisionul nu se confrunta pentru prima data cu un astfel de caz. In 2005, organizatorii au interzis Ucrainei sa participe cu o piesa care transmitea un puternic mesaj politic, fiind, de fapt, imnul Revolutiei Portocalii. „Spuneti nu falsului/Spuneti nu minciunilor/Da - Iuscenko!/El este presedintele nostru”, sunau versurile melodiei interzise in 2005.

Ne puteți urmări și pe Google News