Evenimentul Zilei > International > Bombă cu ceas. NATO va părăsi Afganistanul împreună cu Statele Unite
Bombă cu ceas. NATO va părăsi Afganistanul împreună cu Statele Unite

Bombă cu ceas. NATO va părăsi Afganistanul împreună cu Statele Unite

Secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg a făcut, joi, anunțul, după ce a insistat ca Afganistanul să nu redevină „un sanctuar al teroriștilor”.

Donald Trump, în plină campanie electorală, și-a anunțat miercuri dorința de a retrage toți soldații americani din Afganistan până la Crăciun.

Adică mai repede decât este prevăzut prin acordul dintre Statele Unite și talibani.

Dar Trump nu a precizat dacă sunt vizate forțele americane desfășurate în cadrul misiunii NATO.

Jens Stoltenberg a insistat asupra necesității de a împiedica Afganistanul să devină din nou „un sanctuar pentru teroriști”.

„Am fost în Afganistan după atacurile teroriste asupra Statelor Unite din 11 septembrie 2001, după ce a fost invocat articolul 5. Misiunea NATO avea inițial peste 100.000 de soldați angajați în operațiuni de luptă. Astăzi, NATO are 12.000 de soldați responsabili cu consilierea și instruirea forțelor afgane”, a reamintit el.

„ Din aceste trupe, o mare parte sunt europene și canadiene”, a precizat Stoltenberg. „Luarea deciziilor va depinde de condițiile de pe teren”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Deciziile vor fi luate „împreună” între aliați, a insistat el. „Mesajul nu s-a schimbat”.

Secretarul general al NATO a prezentat poziția Alianței la ultima reuniune a miniștrilor apărării din 12 februarie.

 

 

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.