BOMBĂ! Ancheta deschisă de Parchetul General poate duce la suspendarea Laurei Kovesi și a lui George Maior

BOMBĂ! Ancheta deschisă de Parchetul General poate duce la suspendarea Laurei Kovesi și a lui George Maior

Ancheta deschisă, luni, de procurorul general al României, Augustin Lazăr, în urma dezvăluirilor lui Dan Andronic despre alegerile din 2009, deschide o adevarată cutie a Pandorei. Mai mulți specialiști în Drept susțin că acest lucru va duce la suspendarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi și la rechemarea în țară a ambasadorului în USA, George Maior.

Avocatul Aurelian Pavelescu aruncă o bombă!

Procurorul General Lazăr anunța, luni, că a deschis, in rem, un dosar penal privind suspiciunile de fraudare a alegerilor din 2009.Unii susțin că acest demers are scopul de a închide ancheta Parlamentară. Doar că acest lucru s-ar putea întoarce, ca un boomerang. Avocatul Aurelian Pavelescu nota, ieri, pe contul său de socializare: ”șmecheria lui Lazăr cred că s-a cam încheiat. Nu a făcut el dosar penal şi cu înregistrarea lui Băsescu, în care vorbea de Coldea, Kovesi, Camelia Bogdan? Şi aşa a rămas: Kovesi nu a fost audiată nici până azi! Şi toată lumea..., în pace!”.

Parlamentul trebuie să modifice Regulamentul

Ne puteți urmări și pe Google News

”Dacă Parlamentul nu modifică Regulamentul propriu, abrogând textul care interzice anchetă parlamentară, când există anchetă penală, înseamnă că statul a încălecat Parlamentul! Sunt şi motive juridice temeinice: o anchetă parlamentară nu face anchetă penală, vizează cu totul alte aspecte decât faptele de natură penală. Atunci, de ce să nu facă anchetă? Şi, pe de altă parte, să se facă anchetă penală! Dar, atunci, pentru că sunt cercetaţi şi pot influenţă anchetă fiind în funcţii, să fie suspendaţi: Maior, Kovesi şi cine o mai fi! Că nu pot fi şi în funcţii, şi să fie anchetaţi penal! Că, altfel, se anchetează ei pe ei! Asta nu se poate!” mai scria avocatul.

Gravitatea acuzațiilor

Contactat telefonic, avocatul Aurelian Pavelescu și-a argumentat poziția: ”Declanşarea procedurii penale cu privire la procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi şi ambasadorul României la Washington, Liviu Maior, de către Parchetul General, obligă la suspendarea din funcţie a celor doi. Cel puţin până la finalizarea anchetei. Gravitatea acuzaţiilor publice, de participare la o conspiraţie pentru fraudarea alegerilor prezidenţiale din 2009, dar şi decizia procurorilor de a face verificări - ceea ce dovedeşte existenţa unor indicii - conduc la o asemenea soluţie. Cu Kovesi şi Maior în funcţie, funcţii extrem de importante, care induc o influenţare decisivă asupra anchetei, cercetarea apare că o simplă butaforie, cu o singură semnificaţie: albirea acestora de orice suspiciune. Instrumentul penal nu poate fi utilizat, în mod explicit, în astfel de scopuri, imorale şi ilegale, un fel de obţinere a unor certificate de bună purtare, prin folosirea abuzivă a autorităţii publice! Cu atât mai mult cu cât demersul lui Lazăr nu este singular, existând şi alte precedente. Procedura este următoarea: în cazul lui Kovesi este nevoie de suspendarea sa de către CSM, în cazul lui Maior, rechemarea sa de către Ministrul de Externe. Firesc ar fi că aceste solicitări să le facă Procurorul general, Augustin Lazăr. Îi dau şi un argument concret: ambii, atât Kovesi, cât şi Maior, conlucrează în funcţiile pe care le deţin cu serviciile secrete care, de plano, pot accesa informaţii nepublice din dosarul constituit, care pot fi folosite de către cei doi în cursul anchetei”, ne-a declarat Aurelian Pavelescu.

 Ce spun Codurile în astfel de cazuri

Din punct de vedere al Codurilor Penale, cu privire la temeiul de drept, în cazul Laurei Codruța  Kovesi, art. 132 din Constitutie spne că: "procurorii îşi desfăşoară activitatatea potrivit controlului ierarhic". Chiar dacă Kovesi aparţine unei structuri separate din Ministerul Public, ierarhic este superioară procurorilor care investighează la Parchetul General. Pe de altă parte, există precedentul Alina Bica, care a acuzat-o pe Kovesi că a arestat-o din motive personale, Alina Bica fiind, la acea dată procuror-şef DIICOT, ceea ce este de natură să inducă temere printre procurorii de la Parchetul General, care nu ar putea să instrumenteze cazul dacă șefa DNA ar fi în funcție. În cazul lui Maior, credibilitatea acestuia de ambasador în SUA este profund afectată, dată fiind natură suspiciunilor, fraudarea alegerilor fiind considerată în SUA cel mai mare delict.

Cetățenii sunt egali în fața legii

Se poate invocă şi art. 16 din Constituţie "cetăţenii sunt egali în faţă legii". Prin funcţiile pe care le deţin cei doi, de autoritate publică, sunt discriminaţi pozitiv, procurorii care fac investigaţia aflându-se sub presiunea consecinţelor acţiunilor lor, care ar putea determina schimbarea din funcţii a acestora, ceea ce afectează gravă principiul aflării adevărului (art. 5 C. proc. pen.)