Bolojan, consultări cu partidele. Ce poziție va avea România la Consiliul European

Bolojan, consultări cu partidele. Ce poziție va avea România la Consiliul EuropeanBolojan. Sursa foto: presidency.ro

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, v-a demara miercuri, 26 februarie, consultări cu reprezentanții partidelor parlamentare pentru a pregăti poziția României la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc pe 6 martie, la Bruxelles, Belgia.

Pregătiri pentru Consiliul European

 Bolojan a explicat că la această reuniune ar putea fi luate decizii cu efecte directe asupra politicii externe și a apărării europene, iar România ar putea fi nevoită să adopte măsuri în acest context.

La consultări, Bolojan a subliniat importanța acestei reuniuni în ceea ce privește securitatea europeană și sprijinul pentru Ucraina, precum și necesitatea de a crește bugetele alocate apărării.

Programul consultărilor cu partidele parlamentare

Consultările de la Palatul Cotroceni se vor desfășura după un program bine stabilit. Astfel, la ora 9:00, sunt așteptați reprezentanții PSD, la 10:00 vor participa cei de la AUR, iar la ora 11:00, Ilie Bolojan va participa la videoconferința organizată de președintele Consiliului European, Antonio Costa.

Consultările se vor relua la ora 12:00, cu reprezentanții USR, urmate de Partidul SOS România la ora 13:00, UDMR la 14:00, POT la 15:00 și Grupul parlamentar al minorităților naționale la 16:00.

Consultările cu PNL, care fuseseră programate la 11:00, au fost decalate pentru ora 16:30. În cadrul acestor întâlniri, se va discuta despre politica europeană de apărare, sprijinul pentru Ucraina și creșterea bugetelor pentru apărare.

Președinția României.

Președinția României. Foto: Arhiva EVZ

Temele discutate și pozițiile politice față de trimiterea de trupe în Ucraina

În cadrul consultărilor, Ilie Bolojan a subliniat că temele de pe agenda Consiliului European sunt legate de politica europeană de apărare, sprijinul continuu pentru Ucraina și creșterea bugetelor de apărare ale țărilor europene. Bolojan a precizat că statele europene vor trebui să își asume un rol mai mare în asigurarea păcii în Europa și în sprijinul Ucrainei.

De asemenea, în privința politicii de apărare, este de așteptat ca țările europene să aloce mai multe fonduri pentru cheltuielile militare. În ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, se va discuta atât despre conflictul în curs, cât și despre susținerea pentru negocierile de pace. În ceea ce privește trimiterea de trupe în Ucraina, lideri politici din diferite partide au exprimat poziții clare: George Simion, liderul AUR, a declarat că formațiunea sa nu susține trimiterea de soldați români în Ucraina fără o asumare clară din partea ONU sau NATO.

Crin Antonescu, candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, a spus că, dacă va deveni președinte, România nu va trimite trupe în Ucraina, iar președintele UDMR, Kelemen Hunor, a respins categoric ideea de a trimite trupe românești în Ucraina, subliniind că „este război acolo, nu există nici măcar perspectiva unui acord de pace apropiat”, scrie news.

Recomandările noastre