Bolnavii de cancer și-au câștigat în instanță dreptul la tratament. Statul român, obligat să le deconteze medicamentele

Bolnavii de cancer și-au câștigat în instanță dreptul la tratament. Statul român, obligat să le deconteze medicamentele

Mai mulț bolnavi de cancer au câștigat un proces împotriva statului, întrucât medicamentele de care au nevoie pentru a supraviețui nu se află pe lista de compensate.

Decizia a fost luata joi de Curtea de Apel București, dar nu este definitivă, potrivit avocatului bolnavilor, Dan Cimpoeru. ”Am dat în judecată statul pentru că acești bolnavi nu mai au timp. Își doresc să trăiască. Decizia instanței poate fi atacată de Ministerul Sănătății însă este executorie. Într-o săptămână, bolnavii vor putea lua medicamentele care nu sunt pe listele de compensate din farmacii”, a adaăugat Cimpoieru. Mai exact, este vorba despre 19 bolnavi de cancer, care au castigat procesul împotriva statului. Avocatul a subliniat că Guvernul, Ministerul Sănătații și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) erau obligați să le asigure tratamentul acestor pacienți, însă medicametele de care ei au nevoie nu se află pe lista de compensate. "18 din cei 19 bolnavi au cancer de piele de stomac, etc unul are poliartrită. Un medicament costă 10 mii de lei pe cutie. Altul 70 de mii de lei. Statistic cele 6 medicamente de care au nevoie pacienții în cauză sunt compensate în peste 20 de țări din UE.", a declarat Cimpoeru. Acesta a precizat că oamenii nu și-au putut permite aceste medicamente și au fost nevoiți să acționeze în instanță, adăugând că pacienții nu vor primi bani, ci tratamentul de care au nevoie. Alți șapte bolnavi de cancer, care au dat în judecată statul pentru că nu le-a asigurat medicamente, au câștigat procesul în luna iunie a acestuia an, ei fiind reprezentați tot de Dan Cimpoeru.

”Din cei șapte pacienți care au câștigat în instanță, trei au murit acum câteva luni. Acum 19 pacienți au o nouă șansă la viață.Vrem doar actalizarea listei pentru cei care nu au alternativă terapeutică. 1000 de pacienți nu au alternativă terapeutică. Următorul proces îl fac ei”, a declarat Cezar Irimia Președintele Asocației Pacienților Cronici din România.

Magistrații Curții de Apel București au decis atunci că Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care au fost chemați ca inculpați la proces, trebuie să asigure reclamanților medicamentele de care au nevoie în regim de compensare de 100%.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest sens, judecătorii au admis cererea reclamanților de emitere a unei ordonanțe prezidențiale care să prevadă decontarea de către stat a unor tratamente de ultimă generație pentru cei șapte bolnavi