Bolnavii de cancer ameninţă că ies în stradă dacă Ministerul Săntăţii nu găseşte soluţii pentru aprovizionarea cu medicamentele de care au nevoie.
Asociaţiile bolnavilor de cancer din România spun că războiul dintre autorităţi şi companiile producătoare de medicamente se răsfrănge doar asupra pacienţilor, care riscă să nu mai găsească pe piaţă medicamentele de care depinde viaţa lor. Taxa clawback, călăul pacienţilor "În primul rănd, dacă anumite companii nu îşi vor plăti taxa de clawback, medicamentele lor vor fi scoase de pe listele de compensate şi tot noi, pacienţii, vom fi pedepsiţi. Accesul limitat la medicamente nu face decât să îngreuneze şi mai mult situaţia bolnavilor oncologici din România şi, în cele din urmă, îi face să renunţe la tratament, deci renunţă la viaţă", spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC).
Mai mult, bolnavii îi trag la răspundere pe cei de la Ministerul Sănătăţii pentru modul defectuos în care au supervizat piaţa farma. "Ministerul Sănătăţii ar fi trebui să vegheze atent asupra aprovizionării cu medicamente ieftine. Ce s-a întâmplat în oncologie e ireparabil, au lipsit 40 de medicamente. Dumnealor au spun că lipseau doar 27, dar în realitate erau vreo 40", se arată indignat preşedintele FABC. Soluţii de la Ponta sau proteste Membrii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România şi ai altor asociaţii reprezentând pacienţi cu cancer s-au întrunit, sâmbătă şi duminică, în Poiana Braşov, cu ocazia celei de-a patra ediţii a Conferinţei Naţionale. Ei au hotărât să ceară ajutorul premierului Victor Ponta. Dacă nu se găsesc soluţii, ameninţă cu proteste în toată ţara.
"Următorul pas este o audienţă cerută premierului, în care dorim să se ajungă la o înţelegere privind finanţarea corectă şi imediată a sistemului de sănătate, pentru că nu mai avem o altă şansă la viaţă. Dacă nu se va ajunge la o concluzie, vom ieşi în stradă. Dar nu numai în ţară, ci şi în faţa instituţiilor europene", conchide Cezar Irimia.