Revista Nature Communications a publicat un nou studiu al oamenilor de știință din Franța și Spania. De această dată, experții au analizat legătura dintre micul dejun și risc de boli cardiovasculare.
Publicat pe 14 decembrie 2023, studiul din revista Nature Communications explică legătura dintre micul dejun și boli cardiovasculare.
Boli cardiovasculare, influențate de micul dejun
Experții au constatat că oamenii care au servit masa de dimineață devreme, până la ora 8, au avut un risc mai scăzut de boli cardiovasculare decât ceilalți, care au mâncat mai târziu.
O pauză de 12 ore sau mai mult între masa de seară și cea de dimineață scade riscurile boli cardiovasculare. De asemenea, scade riscul și de alte afecțiuni ale creierului, potrivit Health Line.
Cercetătorii de la Universitatea Sorbona și Universitatea Barcelona au participat la studiu. Aceștia arată că orele târzii pentru prima și ultima masă a zilei sunt legate de un risc general mai mare de boli cardiovasculare.
Ore mai târzii de mâncat, riscuri mai mari pentru sănătate
Mâncatul mai devreme dimineața și seara are beneficii pentru organism:
„Există un corp din ce în ce mai mare de literatură care arată că mâncatul mai devreme dimineața și seara – micul dejun și cină mai devreme – este benefic, în ceea ce privește metabolismul”, a spus Pamela Martyn-Nemeth. profesor la Universitatea din Illinois Chicago.
Cercetarea a inclus 103.389 de adulți care au participat la studiul NutriNet-Santé. Studiul a avut loc în Franța și a analizat legătura dintre nutriție și sănătate. Vârsta medie a participanților a fost de aproximativ 42 de ani și aproape 8 din 10 erau femei.
Cercetătorii au analizat cum crește riscul apariției de boli cardiovasculare în funcție de mesele avute zilnic
Cercetătorii au folosit înregistrările alimentare trimise online de participanți. Aceștia au estimat când și cât de des au mâncat oamenii în timpul zilei. Ei au urmărit participanții timp de aproximativ șapte ani.
Dimineața, „fiecare oră suplimentară în întârzierea orei primei mese a zilei a fost asociată cu un risc mai mare de boală cardiovasculară”.
Fiecare oră suplimentară în întârzierea ultimei mese a fost asociată cu un risc crescut de boală cu 8%.
Ce au mai descoperit cercetătorii despre riscul de boli cardiovasculare?
Persoanele care au mâncat ultima masă după ora 21 au un risc cu 28% mai mare de boală cerebrală vasculară, comparativ cu persoanele care au mâncat ultima masă înainte de ora 20:00, potrivit aceluiași studiu. Aceste efecte pentru ambele au fost mai puternice la femei decât la bărbați.
În plus, postul mai lung pe timp de noapte (12-14 ore) a fost legat de un risc mai scăzut de accident vascular cerebral:
„Rezultatele noastre sugerează un beneficiu potențial al adoptării unor modele de alimentație mai devreme. De asemenea, trebuie să fie și o perioadă mai lungă de post pe timp de noapte cu ultima masă”, au spus cercetătorii.