Evenimentul Zilei > Social > Bogdan Ficeac: „În 21-22 decembrie, am apărat cu ZB-urile redacția „România Liberă”
VIDEO

Bogdan Ficeac: „În 21-22 decembrie, am apărat cu ZB-urile redacția „România Liberă”

Bogdan Ficeac a luat parte activă la Revoluția Română. O povestește chiar jurnalistul, în emisiunea „Dosare de presă”, la EvZ TV

Bogdan Ficeac s-a angajat la România Liberă în 1989, deși inițial ar fi vrut să lucreze la revista Magazin. Rl nu avea un redactor specializat pe știință, așa că i s-a repartizat o întreagă pagină la ziar.

„Inițial trebuia să merg la revista Magazin, că se așteptau să iasă cineva la pensie. Și cu vreo câteva luni înainte de Revoluție, au zis „Domnule, n-a mai ieșit, dar uite că s-au ivit niște locuri libere la România Liberă. Magazinul era, de fapt, o revistă a României Libere. Și-au zis „Hai să treci acolo. Scrii pentru revista Magazin și când o ieși omul ăsta la pensie de-aici, te muți înapoi”.

M-am dus la România Liberă. Și-acolo au zis „Dar dacă noi n-avem pe Știință, scrie și pentru România Liberă pe chestiuni de știință”. „Da, domnule, scriu. Scriu și reportaje dacă e vorba să merg”. Dar, mă rog, au fost doar câteva luni că după aia a venit Revoluția”, a declarat Bogdan Ficeac, în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, pe evz.ro.

„Bă, fă gura mai mică!”

Cunoscutul jurnalist s-a angajat la România Liberă după ce Petre Mihai Băcanu, Anton Uncu, Mihai Creangă  și Dorel Dorian au fost arestați la domiciliu.

„Eu am venit după arestarea lor. Se vorbea de ei în redacție. Se cam știa că i-au luat. Era un fel de fereală și eu când mai vorbeam, mai veneau din redacție, „Bă, fă gura mai mică, că iar s-a vorbit de tine acolo, că îți dai drumul la gură.”

Mai întrebam și eu, că stăteam la secția economic și mai întrebam și eu. „Că uite, s-au dat raportările, n-am depășit cumva suprafața agricolă a țării?”. „Băi, iar începi să vorbești?”. „Hai, domnule, am glumit și eu!”. „Băi, glume de-astea nu se fac!”. Oamenii spuneau, dar nu mi-a făcut nimeni nimic. De-asta când văd că „am fost persecutat,am fost cutare”, domnule, eu mai făceam glume. Mi s-a atras atenția de câteva ori. Am fost și întrebat cum e atmosfera, ce vorbesc colegii, ce întreabă între ei. Le-am zis „Domnule, eu nu am timp, că eu mă duc cu materialul scris de acasă”. Nici birou nu aveam. Dar nici nu pot să spun că mi-a făcut cineva ceva, să-mi scoată materiale din ziar sau să am cine știe ce probleme pe acolo. Dacă nu vrei să spui, nu vrei să spui și cu asta basta. Asta e!”, a dezvăluit Ficeac.

Surpriză în „Dosarul Revoluției”. Judecătorul a acceptat despăgubirile. Cine plătește - Evenimentul Zilei

„Am apărat redacția România Liberă cu arma, dar nu mi-a trecut prin cap să cer certificat de revoluționar”

Reputatul jurnalist a prins Revoluția Română la România Liberă, apărând redacția, la propriu, cu arma în mână.

„În 21-22 decembrie, mergeam în Piață, după aia veneam și scriam, după aia ne dăduseră de acolo niște ZB-uri să apărăm redacția cu pușca și tipografia. A și murit un coleg de-al nostru împușcat. Și după aia, după vreo câțiva ani de zile mi-am dat seama că eu am avut armă, eram revoluționar. Cu toate astea, nu mi-a trecut prin minte să mă duc să cer bani, scutiri de impozit, hectarul la Snagov, spațiu comercial pe Calea Victoriei. Nu mi-a trecut prin minte să cer certificat de revoluționar.

Am avut armă. Noi eram pe tabel, că am luat arma pe tabel, am predat arma pe tabel. Adică nu mai ziceai că vii cu martori sau… Dar nu mi-a trecut prin minte să mă duc să cer. Că n-am ieșit în stradă, că-mi dă cineva ceva”, a mai spus Bogdan Ficeac.