"Astazi am vazut impunerea la Bruxelles a unui nou lider care poate sa reprezinte interesele Romaniei: Victor Ponta", a declarat Bogdan Chireac la România TV.

Președintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat miercuri, numele celor 28 de comisari europeni. Nominalizată de Victor Ponta, Corina Crețu va fi comisar pentru Politici Regionale. Este un portofoliu important, cu cel mai mare buget alocat, de peste 351 miliarde de euro.

Analistul Bogdan Chireac spune că obținerea portofoliului de Politici Regionale de către Corina Crețu reprezintă "o primă victorie a premierului Victor Ponta în fața președintelui Traian Băsescu, la Bruxelles".

Următorul pas va fi aprobarea de către Parlamentul European. Audierile viitorilor comisari europeni în comisiile de specialitate ale PE vor avea loc între 29 septembrie şi 3 octombrie.

"Va fi o formalitate în Parlamentul European", a declarat Bogdan Chireac, la România TV.

Bugetul alocat Politicii Regionale este de 352 mld euro pentru intervalul 2014-2020, adică o treime din bugetul UE. Acesta este portofoliul care gestionează fondurile structurale și de coeziune, unul dintre cele mai importante din Comisia Europeană. Postul presupune colaborarea cu toți liderii decizionali din toate țările UE.