Bogdan Aurescu, pentru BBC: „Trebuie să ajutăm Republica Moldova să devină membru UE”
- Antonia Hendrik
- 30 martie 2023, 18:45
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat pentru BBC că, din păcate, presiunea Rusiei asupra Republicii Moldova a crescut în ultimele săptămâni și luni, iar acest lucru este foarte vizibil din amenințările care îi vizează pe oficialii moldoveni şi Guvernul din Republica Moldova.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, în cadrul unui interviu pentru BBC, că nu consideră că în România se resimte „oboseala” de pe urma războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei și că această țară vecină cu România trebuie susținută în următoarele săptămâni și luni, care sunt „cruciale”.
Rusia continuă să se amestece, să tulbure apele în Moldova
Presiunea Rusiei asupra Republicii Moldova a crescut în ultimele săptămâni și luni, iar acest lucru este foarte vizibil din amenințările care îi vizează pe oficialii moldoveni, care vizează Guvernul din Republica Moldova și deciziile Guvernului din Republica Moldova, care este un Guvern pro-reformă, foarte pro-european, a spus Aurescu, la emisiunea Hardtalk de la BBC.
Emisiunea Hardtalk de la BBC este cunoscută pentru întrebările dure și stilul incisiv, dar și pentru invitații deosebit de prestigioși. Înainte de ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, jurnalistul BBC a realizat un interviu cu noul președinte al Cehiei, Petr Pavel, și cu premierul Palestinei.
Ministrul de Externe român a precizat că în prezent „nu există un pericol la adresa Republicii Moldova, din perspectiva unui posibil atac militar din partea Rusiei la adresa acestei țări, dar că deja există alte modalități, să spunem, din seria instrumentelor hibride, pe care Rusia le utilizează”.
Bogdan Aurescu: Dorim să vedem unirea Republicii Moldova cu România în interiorul Uniunii Europene
„Aceste aspecte au fost deja dezvăluite de către autoritățile din Republica Moldova. Grupuri de persoane angajate și plătite de forțe pro-ruse, care încearcă să destabilizeze țara, organizând proteste plătite din bani rusești. Acestea sunt informații făcute publice de autoritățile din Republica Moldova.
Până acum, autoritățile și Guvernul Republicii Moldova au reușit să gestioneze cu calm și în mod responsabil aceste provocări. Dar eu cred, și discutam zilele acestea și cu omologul meu britanic și cu secretarul apărării Wallace, că este important să continuăm susținerea în vederea consolidării rezilienței Republicii Moldova, a consolidării capacității sale de apărare; chiar dacă Republica Moldova este un stat neutru, fără vreo intenție de a se alătura NATO, este, totuși, important să îi ajutăm să își consolideze securitatea”, a spus ministrul de Externe român.
Întrebat dacă dorește ca Moldova să se unească cu România, Bogdan Aurescu a răspuns: „Dorim să vedem unirea Republicii Moldova cu România în interiorul Uniunii Europene, prin obținerea, de către Republica Moldova, a statutului de membru UE, ca stat independent. Noi asta este ceea ce susținem”, a concluzionat ministul de Externe în interviul acordat pentru BBC.