15 ani de procesul de la Haga. Importanța strategică a cazului câștigat de Bogdan Aurescu

15 ani de procesul de la Haga. Importanța strategică a cazului câștigat de Bogdan Aurescu Bogdan Aurescu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Astăzi, 03 februarie, se împlinesc 15 ani de la decizia de la Haga, prin care, grației pledoariei formulate de Bogdan Aurescu, România a câștigat 9.700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă.

Astăzi se împlinesc 15 ani de la procesul de la Haga soluționat în favoarea țării noastre. Decizia Curții Internaționale de Justiție a readus țării noastre o suprafață de 9.700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă. România a câștigat procesul grație pledoariei formulate de Bogdan Aurescu, fostul ministrul de externe.

Bogdan Aurescu succes uriaș la Haga

Diplomatul român a obținut astfel unica extindere teritorială a României după Marea Unire din 1918. Bogdan Aurescu a reușit să demonstreze că Insula Șerpilor este doar un teritoriu stâncos. În cazul în care partea ucraineană demonstra contrariul, cum că insula este locuibilă, zona maritimă adiacentă ar fi trecut ar fi revenit Kievului.

Procesul a fost câștigat grație echipei formată din 20 de membri conduși de Bogdan Aurescu, printre care s-au aflat și cinci experți străini. Decizia obținută de diplomatul român este cu atât mai importantă cu cât o mare parte a proietului Neptun Deep se va construi pe teritoriul obâinu la Procescul de la Haga.

Ne puteți urmări și pe Google News
Bogdan Aurescu își începe mandatul la Curtea de la Haga

Sursa foto: Ministerul de Externe

România devine un jucător important în Balcani

Proiectul aminit este cel mai mare de acest gen din România post-decembristă. Ar urma să asigure țării accesul la resurse energetice și hidrocarburi. Astfel, țara noastră devine independentă din punct de vedere energetic. De altfel, accesul la resursele energetice a fost una din mizele prinicpale ale procesului câștigat în 2009 de Bogdan Aurescu și echipa lui.

 

Odată cu dezvoltarea proiectului Neptun Deep, România obține statul de cel mai mare producător de gaze naturale la nivelul Uniuni Europene. De asemenea, prin exportul net de gaze naturale, România își consolidează statutul de putere regională în Peninsula Balcanică.

Bogdan Aurescu a stabilit un precednet în jurisprudența CIJ

Grație succesului obținut de Aurescu la Haga, prin proiectul Neptun Deep, România își asigură independența energetică, reducând astfel dependența de energia provenită din alte state. Volumul total de care va beneficia țara noastră va fi de 100 mld. metri cubi de gaze naturale, potrivit MAE.

A fost nevoie de mai bine de trei decenii de negocieri pentru a soluționa conflictul privind Insula Șerpilor. Negocierile au început în 1986 cu URSS, însă fără rezultat. Curtea Europeană de Justiție a tranșat cazul în favoarea României prin Hotărârea emisă 3 februarie 2009.

Astfel, Bogdan Aurescu se poate lăudă cu faptul că a stabilit un precedent în cazurile privind delimitările maritime. Decizia din 3 februarie a devenit model în jurisprudența CIJ și a altor instanțe.