BOGAȚII LUMII aproape de FALIMENT? 2018 a fost un an cu GHINION. Sumele HALUCINANTE pierdute de cei mai PUTERNICI OAMENI
- Iulia Moise
- 26 decembrie 2018, 16:43
Anul care se încheie a fost unul extrem de agitat atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere economic. Iar cifrele stau drept dovadă în acest sens. Conform Bloomberg, pe fondul scăderii piteșelor bursiere, bogații lumi au avut pierderi destul de semnificative: 511 de miliarde de dolari.
Spre sfârșitul anului, bursele au fost afectate de tensiunile din comerțul mondial, dar și de preocupările legate de o posibilă recesiune din SUA. Prin urmare, cei 500 de oameni incluși în indicele Bloomberg Billionaires au ajuns să aibă o avere de 4.700 de miliarde de dolari, valoare netă. Aceasta este a doua scădere anuală a indicelui zilnic al averilor din 2012, mult sub valoarea record de la începutul anului, de 5.600 de miliarde de dolari.
Jeff Bezos, fondatorul Amazon, care a înregistrat cele mai mari câștiguri în 2018, a suferit pierderi. Averea sa a atins valoarea de 168 de miliarde de dolari în septembrie, cu un plus de 69 de miliarde de dolari. Ulterior, a scazut cu 53 de miliarde de dolari - mai mult decat valoarea de piață a Delta Air Lines sau Ford Motor – ajungând la 115 miliarde dolari la sfarsitul anului.
În ceea ceea ce îl privește pe Mark Zuckerberg, acesta a înregistrat cea mai mare pierdere din ianuarie, cu 23 de miliarde de dolari, dat fiind faptul că Facebook a trecut printr-o serie de crize. Per total, cei 173 de miliardari americani de pe lista - cea mai mare grupă - au pierdut 5,9% din averea lor, ajungând la 1.900 de miliarde de dolari.
Cei 128 de miliardari din Asia au pierdut 144 miliarde de dolari în 2018. Cele mai mari pierderi din Asia sunt în China, condusă de Wang Jianlin, fondatorul Wanda Group, a cărui avere a scăzut cu 11,1 miliarde de dolari.
Orientul Mijlociu a trecut printr-un an și mai turbulent. Prințul Alwaleed, cea mai bogată persoană din Arabia Saudită, eliberat în martie după 83 de zile de detenție, a pierdut 3,4 miliarde de dolari. Averea sa netă a scăzut cu 60% din 2014.
În Europa, de la fondatorul Zara Amancio Ortega la fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi, majoritatea miliardarilor au înregistrat pierderi. Familia Schaeffler din Germania, acționarii majoritari ai fabricantului de componente auto Continental AG, a pierdut cel mai mult, deoarece costurile suplimentare și condițiile dure de afaceri din Europa și Asia au afectat performanțele companiei.
La polul opus se află oligarhii ruși, cărora se pare că le-a mers mai bine. Volatilitatea prețurilor petrolului, noile tensiunilor în relația cu Ucraina și înăsprirea sancțiunilor aplicate Rusiei de comunitateaa internațională au fost parțial compensate de câștigurile periodice. Averile celor mai bogați 25 de ruși au scăzut ușor, la 255 miliarde de dolari, potrivit clasamentului.