Bogăție în pământ românesc. Descoperire epocală făcută de arheologi

Sit arheologi. Sursa toto: Facebook

Arheologii timișoreni au făcut o descoperire impresionantă. Este vorba despre o zonă metalurgică, care ar data din neoliticul timpuriu.

Descoperire impresionantă în România

Arheologii Muzeului Naţional al Banatului din Timişoara au scos la suprafață mărturii istorice impresionante. Zona metalurgică a fost descoperită pe raza orașului Recaș.

Aceasta ar proveni din anii 5950-5850 î.Hr. În zona respectivă au fost găsite structuri metalurgice, precum și un cuptor folosit pentru reducerea minereului de fier.

Vestigii. Sursa foto: Facebook/ Muzeul Național al Banatului

Situl a fost găsit în timpul lucrărilor la calea ferată

Piesele scoase din zona metalurgică veche au fost mutate în depozitele Muzeului Naţional al Banatului. În perioada următoare, arheologii timișoreni vor continua cercetarea acestora. Ulterior, toate ar putea fi  expunere într-una dintre expoziţiile viitoare.

Descoperirea a fost făcută săptămâna trecută, în paralel cu procesul de modernizare a căii ferate.

„Situl de la Izvin-Obiectiv 6 (oraş Recaş) s-a remarcat prin identificarea unei zone metalurgice care datează, cel mai probabil, de la mijlocul mileniului I p.Chr. Structurile identificate vor ajuta arheologii să înţeleagă mult mai bine etapele prelucrării fierului din zona câmpiei bănăţene, de la producerea cărbunelui necesar reducerii minereului de fier până la prelucrarea efectivă a lingourilor rezultate”, au anunțat reprezentanții MNB.

Având în vedere că nu este primul sit din zonă, arheologii vor continua căutările în regiune.

Sit arheologic. Sursa foto: Facebook/ Muzeul Național al Banatului

Descoperire la Recaș. Arheologii timișoreni au găsit piese din neoliticul timpuriu

Potrivit arheologilor, acesta este cel de al șaptelea sit arheologic identificat pe traseul viitoarei linii ferate Timișoara Est - Lugoj.

„Dintre structurile metalurgice descoperite, un cuptor utilizat în reducerea minereului de fier a fost selectat pentru prelevarea in situ și transportat ulterior în depozitele Muzeului Național al Banatului”, mai arată arheologii.

Recaș este alcătuit din reședință și din satele Bazoș, Herneacova, Izvin, Nadăș, Petrovaselo și Stanciova. Acesta are o populație de peste 9.580 de persoane.

Prima atestare documentară a acestui oraș din Banat a fost în 1319.