Preşedintele democrat-liberal a subliniat, la finalul întâlnirii cu social-democraţii, că partidul său are "puncte comune, dar şi divergenţe" cu PSD. "Rămânem pe poziţii diferite în privinţa poziţiei guvernării", a afirmat Emil Boc, argumentând că avantajul numărului de mandate îi dă partidului său dreptul de a propune un premier. Printre punctele comune se numără necesitatea formării unui guvern solid, reforma sistemului de sănătate şi de învăţământ, reforma administraţiei publice şi dezvoltarea infrastructurii. În privinţa cotei unice, Emil Boc a opinat că există "o diferenţă de abordare". Pe aceeaşi poziţie s-a aflat şi PSD-ul, al cărui lider a afirmat că "lucrurile rămân divergente în privinţa formării guvernului".
16:35
Miron Mitrea a spus că, în urma negocierilor cu PNL şi PDL, partidul din care face parte, PSD, poate forma o alianţă cu PDL, pentru a merge la guvernare, sau o alianţă cu PNL, pentru a forma o opoziţie puternică.
"Decizia care trebuie luată de către colegii mei nu este cu cine mergem la guvernare, ci dacă mergem la guvernare sau dacă stăm în opoziţie", a adăugat Mitrea.
14:05
"Opţiunea nostră este spre PNL, dar nu este singura", a subliniat Boc, adăugând că vor urma evaluări în interiorul partidului. "Politicienii trebuie să găsească soluţii pentru că acesta este votul românilor. Probabil va fi nevoie de o nouă intervenţie a şefului statului", a mai spus liderul PD-L.
Mircea Geoană a comentat că întâlnirea PSD-PD-L a fost o premieră istorică pentru cele două formaţiuni şi a apraciat că au avut loc "discuţii de deschidere". Mai devreme, el caracterizase negocierile cu liberalii drept "discuţii încurajatoare".
ORA 12.25
PSD nu renunţă la condiţia de a da premierul
Preşedintele social-democrat a subliniat, la finalul discuţiilor cu PNL, faptul că partidul său nu renunţă la numirea viitorului şef al Executivului, formaţiunea sa câştigând mai multe mandate decât PNL.
Mircea Geoană a confirmat faptul că vor mai avea loc negocieri şi a precizat că Biroul Executiv Naţional al partidului va decide, mâine, poziţia oficială a PSD.
Un alt lider social-democrat, Miron Mitrea, afirmase, înainte de începerea discuţiilor, că "este normal" ca PSD să revendice postul de premier în urma rezultatelor obţinut la alegerile parlamentare.
ORA 12.15
Tăriceanu: Programele de guvernare PSD-PNL pot fi compatibilizate
Preşedintele PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat astăzi, la ieşirea de la negocierile cu PSD, că "este posibilă o compatibilizare" a programelor de guvernare ale celor două formaţiuni. Premierul a precizat că liberalii au prezentat, în cadrul discuţiilor de astăzi, elementele definitorii ale programului lor, cota unică de impozitare fiind "o condiţie nediscutabilă".
Tăriceanu a făcut referire şi la sistemul electoral, despre care a spus că "şi-a demonstrat neajunsurile".
"Suntem de acord să schimbăm actuala lege electorală, păstrând însă elementele fundamentale", printre care se numără şi votul proporţional, a menţionat Tăriceanu.
El a precizat că vor mai avea loc negocieri atât cu PSD, cât şi cu PD-L.
Discuţiile au avut după ce, ieri, PD-L şi PNL au purtat prima rundă oficială de negocieri. Liderii celor două partide nu s-au înţeles însă în privinţa numirii viitorului premier.
ORA 11.00
La Senat au fost, din partea PSD, Mircea Geoană, Adrian Năstase, Titus Corlăţean, Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Ilie Sârbu, Marian Oprişan, Radu Mazăre, de la PC sunt prezenţi Daniela Popa şi Bogdan Ciucă, iar de la PNL Dan Motreanu, Dan Radu Ruşanu, Crin Antonescu, Călin Popescu-Tăriceanu şi Bogdan Olteanu.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:20
Citiţi şi:
Hrebenciuc: Liberalii au încălcat înţelegerea de acum doi ani