Boc: TVA-ul redus şi neimpozitatea pensiilor sub 2.000 de lei nu sunt luate în calcul pentru bugetul pe 2011

Boc: TVA-ul redus şi neimpozitatea pensiilor sub 2.000 de lei nu sunt luate în calcul pentru bugetul pe 2011

Premierul Emil Boc a declarat astăzi, la RRA, că "preşedintele Traian Băsescu a fost de mare ajutor în discuţiile cu FMI", a cărui misiune de evaluare la Bucureşti "nu a fost foarte uşoară". De asemenea, şeful guvernului a spus că pentru elaborarea bugetului pe 2011 nu ia în calcul legile privind TVA-ul redus la alimente şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.

"Preşedintele a fost de mare ajutor în discuţiile cu FMI astfel încât să se ajungă la o formă corectă a acordului. Cu contribuţia preşedintelui s-au realizat lucruri importante privind investiţiile", a spus Boc. Premierul a declarat că, la finalul evaluării FMI, concluzia este că România se încadrează în ţintele de deficit agreate de forurile financiare internaţionale, fiind în grafic şi celelalte condiţii legate de legea pensiilor, cea a salarizării şi bugetului de stat. "Evaluarea FMI s-a încheiat. Este greu, dar suntem pe drumul cel bun. Suntem în ţintele de deficit agreate de FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană", a spus Boc. Şeful guvernului a adăugat că înţelege greutăţile pe care le au românii în urma aplicării măsurilor de austeritate, dar doar aşa s-a reuşit păstrarea stabilităţii şi crearea premiselor creşterii economice. "Ştiu greutăţile prin care românii trec, mai avem probleme, dar este singura cale de însănătoşire", a afirmat Boc, comentând că "soluţiile propuse de opoziţie la moţiunea de cenzură veneau să agraveze boala". "Dacă banii din vânzarea BCR nu erau înstrăinaţi pentru voturi, nu aveam nevoie de acord cu FMI" Emil Boc a precizat că, pe lângă condiţiile legate de legile pensiilor şi salarizării, s-a convenit cu FMI continuarea restructurării companiilor de stat, ceea ce presupune şi vinderea pachetelor minoritare pe care statul le deţine. "Niciodată nu voi permite însă ca de numele meu să se lege vreo privatizare care să pună probleme interesului statului român. (...) Dacă nu erau înstrăinaţi banii de la vânzarea BC pentru voturi şi pomeni electorale, nu mai aveam nevoie de acord", a mai spus premierul, reluându-şi acuzaţiile la adresa fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. TVA-ul redus n-a fost luat în calcul la elaborarea bugetului Legile privind TVA-ul redus la alimente şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, votate "din greşeală" şi de parlamentarii puterii, inclusiv de miniştri, nu au fost luate în calcul la elaborarea bugetului pentru anul viitor, a declarat Emil Boc. "Aşteptăm să vedem dacă preşedintele va promulga legea privind reducerea TVA la alimente, apoi guvernul va lua măsurile care se impun. Reducerea TVA la alimente nu au fost avute în vedere de guvern pentru elaborarea bugetului pe 2011 şi nici nu pot fi avute în vedere", a mai arătat premierulul. Totodată, Boc a afirmat că salariul minim pe economie va creşte în anul 2011 faţă de anul 2010, însă valoarea acestuia, precum şi grilele de salarizare din sistemul unitar vor fi stabilite după negocieri cu sindicatele şi patronatele.

"Salariul minim pe economie va creşte şi acest lucru urmează să fie stabilit în perioada imediat următoare în urma negocierilor cu patronatele şi sindicatele(...) Se vor recupera o parte din pierderile salariale din anul 2010 prin Legea salarizării unitare care va fi adoptată până la sfârşitul anului, ceea ce va uşura oarecum soarta bugetarilor, în raport cu ce îşi poate permite economia, în limita plafonului stabilit de 39 de miliarde de lei", a spus Boc.