Boc le promite bugetarilor salarii mărite în an electoral

Boc le promite bugetarilor salarii mărite în an electoral

Premierul Emil Boc a promis ieri în parlament că angajaţii de la stat ar putea avea parte de creşteri salariale mai mari în 2012, an electoral, având în vedere că în 2011 vor primi doar 15%.

Executivul şi-a asumat ieri răspunderea în faţa parlamentului pe legea salarizării unitare a bugetarilor, dar şi pe cea care stabileşte ce lefuri vor avea angajaţii statului anul viitor. Opoziţia a anunţat imediat depunerea unei moţiuni de cenzură pentru a bloca publicarea celor două acte normative. Dacă pentru 2011, bugetarii nu vor primi mai mult de 15%, procente adăugate la salariile reduse aferente lunii octombrie, premierul Emil Boc le-a lăsat speranţa unei creşteri mai consistente în 2012, an în care, de altfel, vor avea loc alegerile parlamentare.

"Noi oferim astăzi 15%. Atât îşi poate permite România astăzi. (...) Anul 2011 ne va aduce o creştere economică de cel puţin 1,5-2%. Pentru 2012 vom putea vorbi de o nouă creştere salarială. Dar azi nu putem vinde iluzii", a declarat ieri, în plenul parlamentului, primul-ministru.

Emil Boc a explicat că legea-cadru a salarizării propune o nouă ierarhie a salariilor de bază, cu un raport de 1 la 15 între salariul minim şi cel maxim în sistemul bugetar, cu un total de 110 clase şi cu o valoare maximă a sporurilor de 30% din salariu.

Actul normativ mai prevede că sporurile acordate, în 2010, sub forma sumelor compensatorii se vor acorda şi anul viitor prin majorarea salariilor de bază cu câteva clase de salarizare.

În plus, prin contractele de muncă nu vor mai putea fi negociate beneficii care să depăşească prevederile legii-cadru. Iar în instituţiile finanţate parţial de stat, care au venituri proprii în principiu, salariile vor fi cele din contractele colective de muncă, după cum a explicat premierul.

Legea-cadru, aplicată cel mai devreme din 2015

Boc a adăugat însă că această lege-cadru nu se va aplica prea curând. "Dacă s-ar aplica integral din 2011, am avea nevoie de 54 de miliarde de lei. Din nefericire, aceste resurse nu există astăzi. Avem nevoie de o lege pentru 2011, care spune că se pot oferi doar 39 de miliarde de lei. Dacă ar fi să se aplice în integralitate legea-cadru, ar însemna o creştere cu 44,6% a fondului de salarii existent".

Anul cel mai probabil de intrare în vigoare a grilelor de salarizare este 2015, aşa cum susţin şi sindicatele. De altfel, ministrul muncii Ioan Botiş a explicat deja că prevederile din legea-cadru duc la "o creştere totală salarială de peste 43%". Asta, pe baza unor creşteri salariale treptate, în următorii ani, însă "în măsura în care economia ne va permite".

Cert este fapul că, în 2011, angajaţii de la stat vor primi înapoi doar 15% din reducerea de 25% operată de executiv în vara acestui an.

Mai mult, guvernul nu mai are bani să plătească nici premiul anual, aşa-numitul al 13-lea salariu, care ar fi trebuit acordat pentru activitatea din 2010, nici sporul de ore suplimentare, munca în plus fiind remunerată doar cu timp liber. Motivul: "Acestea au fost avute în vedere la stabilirea majorărilor salariale care se acordă în anul 2011 personalului din sectorul bugetar, potrivit prevederilor prezentei legi", după cum este specificat în legea privind salarizarea bugetarilor anul viitor.

2011, anul fără beneficii

De asemenea, "în 2011 ordonatorii de credite nu vor acorda premii", nici "ajutoare sau, după caz, indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă", se precizează în document.

Tot din ianuarie 2011, instituţiile publice centrale şi locale (inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu excepţia instituţiilor finanţate integral din venituri proprii) nu acordă tichete de masă, tichete-cadou şi nici tichete de vacanţă personalului din cadrul acestora, mai prevede legea pe care executivul şi-a sumat ieri răspunderea.

"Aceste sacrificii din ultimii doi ani vor avea efecte în anii următori. România nu va intra în pericole financiare ca alte ţări din UE. Acum, ne dăm o poliţă de asigurare că în viitor nu vom avea probleme", a explicat premierul necesitatea măsurilor de austeritate. (A contribuit Anca Simina)

ÎN CIFRE

Cum vor creşte lefurile bugetarilor

Ne puteți urmări și pe Google News