Boc ne promite 434 de kilometri de autostradă până în 2013
- Cristina Sb îrn
- 12 decembrie 2011, 17:52
Premierul Emil Boc a prezentat, pe scurt, în Parlament, bugetul de stat pe anul viitor, precizând că nu este un "buget populist care să promită marea cu sarea", ci unul prudent care răspunde şi incertitudinilor de pe plan internaţional.
Principalele declaraţii: - Le multumesc cetăţenilor români pentru ca au înţeles că singura cale este cea a responsabilităţii. Suntem după patru trimestre consecutive de creştere. Suntem în grafic şi cu creşterea economică şi cu deficitul. - În ultimul timp am asistat la scăderea prognozelor de creştere economică la nivelul zonei euro cât şi noneuro. Toate aceste incertitudini ne determină să fim extrem de prudenţi, realişti si responsabili pentru că în joc este stabilitatea macroeconomică a României. - Ultimul Consiliu European a fost marcat de criza economică şi de discuţiile cu privire la salvarea zonei euro. - În cadrul Consiliului s-au luat decizii extrem de realiste şi de precise cu privire la necesitatea creşterii economice pentru a recâştiga încrederea pieţelor. Soluţia a fost aceea de a se propune statelor din zona euro şi noneuro a unui program de guvernanţă comună- Una dintre decizii se referă la consacrarea deficitului structural la 0,5% din PIB. - O altă decizie se referă la consacrarea datoriei publice la un nivel de 60% din PIB. Acestea nu sunt reguli noi în Uniunea Europeană. Doar că nu au fost respectate. În aceste condiţii, decizia fermă este de respectare cu sancţiuni. - De ce modificările decise în Consiliu se vor face prin acord interguvernamental şi nu modificarea tratatelor? Pentru acord am fi avut nevoie de consens, care nu a existat, în primul rând din cauza poziţiei Marii Britanii dar şi a poziţiei Ungariei şi altor state care apoi au revenit asupra acestei. - Statele care vor semna acest acord vor trebui să îl ratifice printr-o revizuire a constituţiei. - Opţiunea României este foarte clar şi direct de susţinere a acordului interguvernamental. - România merge pe un deficit de 1,9% în 2012 şi pe un deficit de 0% în 2013. Vom încheia anul cu un procent de 33% (al datoriei publice raportat la PIB), deci cu mult sub nivelul maxim al Uniunii Europene. România nu poate rata şansa de a pierde trenul mondial al stabilităţii economice. - România nu doreşte să facă parte dintr-o Europă unde există un grup euro de 17 state şi un grup de state care nu se ştie încotro se va îndrepta. - Nesemnarea acordului ar însemna şi autoexcluderea României din UE. Semnarea acordului este necesară pentru că România şi-a propus să adere la zona euro în 2015. Un asemenea acord nu îţi dă voie să aplici politici populiste ca în 2008. - Important e ca lucrurile câştigate să nu fie pierdute în 2012, de aceea bugetul pe anul viitor este unul responsabil şi precaut şi în ceea ce priveşte evoluţia economică internaţională. Pornim de la o creştere de 2,1% şi un deficit de 1,9%.
- Toate incertitudinile de pe plan internaţional ne determină să fim precauţi pentru că este în joc macro-stabilitatea ţării. - Acordul interguvernamental stabilit în urma summitului de la Bruxelles este unul împotriva populismului. - România este cu mult sub nivelul de 60% grad de îndatorare de la nivelul UE. - România nu poate rămâne în afara nucleului dur al Uniunii Europene. Neacceptarea acordului ar însemna excluderea din UE. Dacă nu faci parte din grupul care impune norme de competivitate nu ai de ce să faci parte din UE. - Acest acord trimite la muzeul iresponsabilităţii politice măsurile populiste. - Veniturile bugetare sunt 33,7 miliarde lei, în creştere, cheltuielile sunt în scădere. Cursul mediul de schimb va fi de 4,26 lei pentru un euro. Salariul mediu brut va fi de 2.116 lei pe lună. - Obiectivul fundamental al bugetului este susţinerea investiţiilor, a locurilor de muncă şi a mediului de afaceri. - Europenii fac astăzi ceea ce noi am început să facem din 2010. Ce dovadă mai vreţi că drumul ales a fost unul corect?!
- Pentru anul viitor am asigurat resursele financiare pentru ca în perioada 2012-2013 să se realizeze 434 de kilometri de autostradă şi 1.800 de drumuri naţionale. În 2012 vor intra în lucru alţi 114 kilometri de autostradă: Dumbrava-Deva, Gilău-Nădăşel (Autostrada Transilvania), ocolitoarea Bacăului. - Primii bani din realocarea fondurilor europene vor merge către reabilitarea termică a blocurilor de locuit. - Nu am venit cu un buget populist, care să promită marea cu sarea. Poate şi Opoziţia va înţelege că timpul populismului a trecut. La Parlament are loc sedinţa comună dedicată Bugetului pentru 2012. Şedintele se vor derula timp de 3 zile în intervalul orar 16-21, urmând ca votul final să fie dat joi.