Evenimentul ZileiPoliticaBoc primește lovitura la care se aștepta cel mai puțin. Justiția va avea ultimul cuvânt

Boc primește lovitura la care se aștepta cel mai puțin. Justiția va avea ultimul cuvânt

Boc primește lovitura la care se aștepta cel mai puțin. Justiția va avea ultimul cuvânt
Primăria Cluj-Napoca a fost dată în judecată de Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) din cauza faptului că instituția cpndusă de Emil Boc nu organizează conferințe de presă regulat.

Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca și i-a cerut instanței să oblige instituția condusă de Emil Boc să organizeze conferințe de presă cel puțin o dată pe lună.

Potrivit unui comunicat al APPC transmis, luni, asociația a încercat rezolvarea pe cale amiabilă a problemei, dar notificările adresate Primăriei Cluj-Napoca nu au primit niciun răspuns.

„APPC a inițiat o acțiune la Tribunalul Cluj prin care urmărește obligarea Primăriei Cluj-Napoca să organizeze conferințe de presă conform Legii nr. 544/2001. Demersul survine în contextul în care cea mai recentă conferință de presă organizată de instituția menționată a avut loc în data de 11.12.2017. APPC a încercat o rezolvare amiabilă a acestei situații, prin transmiterea a două notificări către primărie, prin care s-a solicitat aceeași intrare în legalitate. (…) Notificările au rămas fără efect”, se arată în comunicat.

Asociația consideră că utilizarea noilor mijloace de comunicare este binevenită, dar aceasta este o măsură complementară și nu suplinește necesitatea comunicării nemijlocite cu reprezentanții presei.

„Conferințele de presă presupun, prin natura lor, și întrebări spontane, legate de chestiuni care pot sau nu să convină organizatorilor, de aceea le considerăm cea mai eficientă modalitate prin care se poate realiza un dialog între administrație și presă, ca reprezentantă a intereselor legitime ale opiniei publice. Emisiunile radio sau TV (unde nu există o pluralitate media), comunicatele, mesajele pe rețelele sociale, newsletterele, briefingurile de la evenimente punctuale sau publicația nu pot substitui o conferință de presă, deoarece ele nu asigură transparența necesară, fiind instrumente unidirecționale, prin care se promovează aproape exclusiv primăriei”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, APPC consideră că toți ziariștii clujeni trebuie să aibă posibilitatea să obțină informații de la primărie în mod direct, într-un cadru oficial. 

„APPC va notifica toate instituțiile publice să respecte Legea 544/2001 cu privire la organizarea conferințelor de presă”, au subliniat reprezentanții asociației.

Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) activează din 2005 în județ, având peste 60 de membri.


Accesează: