Boala sezonului rece: „Sindromul” bradului de Crăciun. Cum se manifestă afecțiunea

Boala sezonului rece: „Sindromul” bradului de Crăciun. Cum se manifestă afecțiuneaSursa foto: Arhiva EVZ

Brazii naturali încă sunt la mare căutare, chiar dacă un segment important din piață a fost acaparat de brazii artificali, începând cu anii '2000. Brazii naturali au un miros specific ce amintește multor persoane de copilările, însă totodată, reprezintă un pericol pentru sănătate.

Sindromul bradului este o afecțiune mai puțin cunoscută, care poate transforma sărbătorile de Crăciun într-un adevărat coșmar. Bradul natural este alergen, prin mucegaiurile pe care poartă.

Alergia poate fi declanșată atât de mucegaiurile care se găsesc pe ace și trunchi, cât și prezența polenului în scoarța copacului. Astfel, poate apărea rinită, tuse, senzație de sufocare, nas înfundat, ochi iritați, lacrimi, astenie, dureri toracice și chiar și tulburări de somn.

Sindromul bradului de Crăciun, sursă de bacterii

Sindromul bradului de Crăciun a fost identificat de specialiști abia în 2011. În urma cercetării a zeci de eșantioane de scoarță și ace de pin, s-au descoperit 53 de tipuri diferite de mucegai, care pot declanșa crize de astm, strănut și rinite.

Mucegaiurile se dezvolă inițiat în copac, în aer liber, iar apoi, când este adus în casă, bacteriile profită de căldură pentru a se înmulți - o explicație în plus pentru înmulțirea cazurilor de boli respiratorii în perioada sărbătorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News