Boala care îți distruge oasele. Pacienții nu au simptome. „Poate fi extrem de periculoasă”

Urgențe. Sursa foto: Spotmatik | Dreamstime.com

Boala care afectează tot mai multe persoane este osteoporoză, cunoscută şi ca „maladia silenţioasă”. Medicii spun că nu există simptome la această afecțiune și că este extrem de periculoasă.

Osteoporoza face parte din categoria bolilor asimptomatice, iar pacientul care se simte rău deja are un stadiu al afecțiunii foarte avansat. Medicii recomandă persoanelor trecute de 45 de ani să facă măsurarea mesei osoase la nivelul coloanei vertebrale lobare, şoldului și al antebraţului – principalele locuri în care apar primele modificări produse de osteoporoză.

„În primii 20 de ani de viață predomină procesul de formare de țesut osos, astfel că în jurul vârstei de 30 de ani scheletul uman atinge un maxim de masă osoasă. După vârsta de 35 de ani, osul pierde încontinuu din substanţa sa. Pierderea progresivă a masei osoase poate fi extrem de periculoasă pentru persoanele care nu au atins în prealabil o densitate osoasă crescută sau dacă pierderea osoasă este rapidă, crescând riscul de fracturi”, explică dr. Cristian Tăutu, medic specialist în medicină de familie.

OMS estimează că 15% dintre femeile cu vârste între 50-59 ani suferă de osteoporoză, iar procentul ajunge la 70% la cele de peste 80 de ani.

Care sunt simptomele osteoporozei

Dr. Tăutu a declarat că cele mai frecvente fracturi osteoporotice apar la nivelul vertebrelor, chiar dacă pacientul nu face un efort foarte mare. Mai mult, fracturile de şold sunt cu atât mai serioase cu cât afectează semnificativ calitatea vieţii oamenilor, generând şi un risc crescut de deces la vârste înaintate.

Persoanele care suferă de această boală se confruntă cu scăderea în înălţime, deformarea toracelui şi a abdomenului. Femeile la menopauză sunt mai predispuse să se îmbolnăvească. Cu toate astea, medicii spun că afecțiunea poate fi prevenită prin încetinirea procesului de pierdere osoasă, prin evitarea factorilor de risc și, mai ales, prin dobândirea unei mase osoase cât mai mari până la vârsta de 30 de ani.

Cristian Tăutu a mai precizat că soluția este evitarea sedentarismului, practicarea de mişcare fizică moderată de cel puţin 30 de minute pe zi, adoptarea unei alimentaţii bogate în calciu şi proteine, aportul adecvat de vitamina D, evitarea fumatului şi a consumului în exces de băuturi alcoolice, cafea şi sare, potrivit Doctorulzilei.