Evenimentul Zilei > International > Bo Jo face azi primul pas spre Brexit
Bo Jo face azi primul pas spre Brexit

Bo Jo face azi primul pas spre Brexit

Boris Johnson încearcă să sperie liderii UE cu un Brexit fără acord, pentru a-i determina să schimbe acordul dezastruos încheiat cu Theresa May.

Noul premier britanic Boris Johnson va avea joi prima sa ședință cu echipa sa de miniștri formată din eurosceptici pentru a stabili un plan prin care să convingă Uniunea Europeană să accepte un nou acord privind Brexitul înainte de termenul limită de 31 octombrie.

Ascensiunea spectaculoasă a lui Johnson în fruntea Partidului Conservator și a guvernului britanic plasează a cincea economie a lumii în poziție de confruntare cu UE dar și cu Parlamentul de la Londra, în condițiile în care parlamentarii au anunțat că vor face tot ce pot pentru a se opune unui Brexit fără acord.

Noul lider britanic, poreclit BoJo, a promis că va încerca să încheie cu UE un nou acord de Brexit în mai puțin de 99 de zile, dar a avertizat că dacă liderii europeni refuză (ceea ce a numit o „posibilitate puțin probabilă”) Marea Britanie va ieși fără acord.

„Sunt convins că putem ajunge la un acord”, a declarat Johnson, de 55 de ani, la instalarea sa în biroul din Downing Street nr. 10, reședința oficială a premierului, după ce a fost însărcinat oficial de Regină să formeze guvernul.

Boris Jonhson mizează pe faptul că riscul unui Brexit fără acord îi va determina pe liderii celor mai mari puteri europene – Germania și Franța – să accepte o revizuire a acordului de ieșire încheiat de Theresa May în noiembrie trecut.

Liderii europeni au refuzat până acum în mod repetat să schimbe textul acordului propriu-zis, dar s-au declarat gata să modifice așa-numita „Declarație Politică”, alăturată acordului.

Uniunea Europeană l-a felicitat pe Boris Johnson pentru succesul lui dar s-a menținut fermă în a nu oferi Marii Britanii noi condiții de ieșire.

Johnson, acuzat adesea de lipsă de organizare și de decizie, a demonstrat contrariul în ultimele zile, învingându-și categoric rivalul la șefia Partidului Conservator, și măturându-i din guvern pe toți miniștrii care dovediseră o atitudine ambiguă față de Brexit.

„Night of Blond Knives” („Noaptea cuțitelor blonde” – joc de cuvinte bazat pe sonoritatea propiată a termenilor „blond” și „blood” – sânge), a titrat The Sun, făcând aluzie la culoarea părului lui Johnson. În total, 17 miniștri din guvernul May au fost demiși. Dacă partea bună pentru Johnson este că acesta va avea o echipă 100% decisă să producă Brexitul, partea proastă este că cei epurați vor îngroja rândurile dușmanilor din Parlament ai noului premier.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News