Semne rele de la BNR. Bancherii estimează o creștere a inflației în ianuarie

Semne rele de la BNR. Bancherii estimează o creștere a inflației în ianuarie Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Rata anuală a inflaţiei va crește în prima lună a acestui an, urmând să-și reia descreșterea graduală, ulterior, sunt de părere reprezentanții BNR. Trendul descendent va avea o traiectorie mai joasă decât cea prognozată pe termen mediu, din noiembrie 2023.

BNR anunță că rata anuală a inflaţiei va crește în luna ianuarie. Ulterior, însă, își va relua trendul descendent pe o traiectorie mai joasă decât cea din prognozele din noiembrie 2023.

BNR prognozează o creștere a inflației

Estimările Băncii centrale arată că inflația va crește în prima lună a anului. Creșterea se va datora majorării și introducerii unor noi taxe și impozite indirecte. Măsura a fost impusă de guvernul PSD-PNL prim Legea austerității.

„Creşterea va fi antrenată de majorarea şi introducerea în luna ianuarie a unor taxe şi impozite indirecte în scopul continuării consolidării bugetare, în timp ce scăderea ulterioară a ratei inflaţiei va avea, pe mai departe, ca resorturi majore factori pe partea ofertei – prioritar efecte de bază dezinflaţioniste şi corecţii descendente ale cotaţiilor materiilor prime agroalimentare şi ale cotaţiei ţiţeiului -, precum şi dinamica în descreştere a preţurilor importurilor”, se spune în comunicatul BNR privind decizia de politică monetară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform sursei citate, incertitudini şi riscuri la adresa perspectivei inflaţiei decurg totuşi din pachetul măsuri fiscal-bugetare implementat de guvern. Incertitudini şi riscuri semnificative sunt asociate conduitei viitoare a politicii fiscale şi de venituri. BNR are în vedere execuția bugetară din 2023 și coordonatele legii bugetului din 2024.

De asemenea, inflația ar putea fi influențată de legea pensiilor și de dinamica salariilor în sectorul public, arată BNR. Aplicarea acestor măsuri ar putea implica resurse bugetare suplimentare.

INS: Topul scumpirilor din România. Prețul gazelor bate recordul absolut, iar cartoful devine un aliment de lux

Sursa foto/ EVZ

Evoluția internațională și consecințele asupra României

Incertitudini şi riscuri la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, sunt generate și de crizele din zonă. Războaiele din Ucraina și din Orientul Mijlociu, precum şi evoluţiile economice sub aşteptări din Europa, îndeosebi din Germania își vor spune cuvântul, arată BNR.

Absorbţia fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiţionată de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte. Ea este însă esenţială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziţiei energetice, dar şi pentru contrabalansarea efectelor contracţioniste ale conflictelor geopolitice şi ale înăspririi condiţiilor economice şi financiare pe plan internaţional.

Potrivit BNR, relevante sunt, de asemenea, perspectiva conduitei politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune.

Piata interbancară, în alertă! Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 4,03%. Este mai mai mare valoare din 2013 încoace

sursa: arhivă EVZ

BNR a menținut rata dobânzii

În şedinţa de vineri, 12 ianuarie 2024,  Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară. Aceasta este stabilită la nivelul de 7,00% pe an. Totodată, s-a decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 % pe an. Rata dobânzii la facilitatea de depozit este menținută la 6,00 % pe an.

BNR a hotărât menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Deciziile vizează readucerea durabilă a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5% ą1 punct procentual. Aceste măsuri sunt necesare pentru a contribui la realizarea unei creşteri economice sustenabile. În contextul actual, politicile macroeconomice şi reformele structurale, inclusiv utilizarea fondurilor europene sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti.

BNR monitorizează atent evoluţiile mediului intern şi internaţional şi va continua să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu.