Banca centrala a taiat ieri o parte din costurile administrative impuse bancilor si a redus si dobanda.
Bancile nu vor mai constitui la BNR rezerve obligatorii pentru sumele aflate in tranzit, iar cele din domeniul locativ scapa de toate costurile generate de rezervele pe care trebuiau sa le aiba pentru fondurile atrase.
Obligatia de a constitui rezerve la BNR este invocata de ani buni de reprezentantii bancilor comerciale ca fiind o piedica in calea ieftinirii imprumuturilor.
Tot ieri, BNR a mai dat inca un semnal pentru reducerea dobanzilor prin scaderea dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pana la nivelul de 7,25%.
Costuri mai mici pentru banci
BNR a decis ieri eliminarea costurilor generate de unele masuri administrative impuse bancilor. Costurile dispar numai pentru o parte din sursele de finantare atrase de institutiile de credit si dispar in cazul bancilor de economisire-creditare.
Aseara, bancherii nu puteau cuantifica efectul acestor masuri, dar afirmau ca este de bun augur deoarece reprezinta un prim pas din drumul catre renuntarea la masurile impuse de BNR.
„Nu am cifre pentru a sti cat de mare va fi impactul, dar procesul este unul pozitiv. In primul rand pentru ca reprezinta o armonizare cu practicile europene, iar in al doilea rand pentru ca dupa multa vreme BNR intentioneaza sa reduca costul cu rezervele minime obligatorii”, ne-a declarat presedintele Bancpost, Mihai Bogza.
Credite mai ieftine pentru locuinte „Pentru clienti va avea un efect indirect: costurile bancilor pentru locuinte cu sursele de finantare vor fi mai mici si aceste banci vor putea, eventual, sa ofere credite mai ieftine, raspunzand dorintei clientilor lor de a putea avea produse de creditare mai ieftine”, ne-a declarat presedintele HVB Banca pentru Locuinte, Petre Tulin.
In acelasi timp, reducerea costurilor are efecte pozitive si asupra depunerii de economii la bancile pentru economisire-creditare. „Masura arata importanta acordata stimularii economisirii”, ne-a declarat presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Ionut Costea. El aminteste ca la noi economiile in sistemul bancar sunt cu mult sub media din tarile UE.