BNR avertizează că îmbunătățirea eficienței băncilor trebuie gestionată cu precauție pentru a evita impactul negativ asupra incluziunii financiare și accesului la finanțare.
Potrivit BNR, plata în numerar rămâne preferința majoritară în mediul rural, cu toate că numărul de ATM-uri per 100.000 de locuitori se încadrează în limitele altor țări din regiune.
BNR avertizează asupra procentului ridicat de numerar în mediu rural
Această caracteristică națională, evidențiată de un procent semnificativ al populației din mediul rural care optează pentru utilizarea numerarului, pune în evidență necesitatea unei tranziții treptate către soluții digitale de plată, subliniază BNR într-un raport recent.
Pe fondul declinului înregistrat în ultimii ani în ceea ce privește numărul de ATM-uri, se observă o expansiune rapidă a numărului de POS-uri, cu o utilizare predominantă în mediul urban.
Această tendință este înregistrată nu doar la nivel local, ci și în alte țări din regiune.
Provocări majore pentru profitabilitatea băncilor
Provocările sectorului bancar se amplifică odată cu implementarea unui pachet de măsuri fiscale, care include o taxă adițională pentru instituțiile de credit.
În plus, se conturează așteptări privind accentuarea riscului de nerambursare a creditelor acordate sectorului real, pe fondul creșterii ratelor și a diminuării capacității mai reduse de îmbunătățire a eficienței băncilor mici.
În ceea ce privește IFN-urile, BNR evidențiază că portofoliile acestora sunt în continuare dominate de credite denominate în valută.
Printre companiile expuse la riscul valutar, majoritatea operează în sectoare precum transporturi, agricultură, comerț, construcții de clădiri, închirieri și leasing auto, precum și în tranzacții imobiliare.
Cu toate acestea, doar 11% dintre aceste firme sunt active în domeniul exporturilor.
BNR. Evoluția ratelor de neperformanță în diverse sectoare economice
În ciuda îmbunătățirii generale în ultimul an, firmele din sectorul utilităților, industria prelucrătoare și construcții înregistrează rate mai ridicate de neperformanță.
În schimb, sectoarele agricultură, industrie extractivă și imobiliare au consemnat o deteriorare a ratei NPL. Cel mai semnificativ declin se observă în rândul firmelor din domeniul imobiliar, conform informațiilor prezentate de BNR.
Procentul mare al expunerii în valută constituie o potențială sursă de risc pentru stabilitatea financiară.
O eventuală depreciere a monedei naționale ar putea duce la diminuarea capacității de rambursare.