Semnalul de alarmă a fost tras de economistul-şef al BNR.
"Numărul datornicilor rău-platnici este în creştere, dacă ne uităm pe datele publicate. Nu alarmant deocamdată, dar este un semnal...“, a declarat recent economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, intr-un interviu acordat BBC. Lazea a precizat că se referă în primul rând la rău-platnicii din rândul persoanelor fizice.
„Încă este tolerabil de mic numă rul acestora, dar este în creştere. Luaţi-o cum vreţi, eu zic că este un semnal“, a adăugat Lazea. Numărul rău-platnicilor, persoane fizice şi juridice, ajunsese la peste 71.000 la finele lunii noiembrie, potrivit datelor BNR. În 2007, cel mai rapid au avansat creditele în euro. Cele contractate de populaţie au crescut cu 134%, acesta fiind şi segmentul care a impulsionat avansul creditului neguvernamental cu până la 60,4%.
Dacă luăm în calcul creditele în valută contractate atât de populaţie, cât şi de firme, anul trecut aceasta a crescut cu 84%. Creditele contractate de persoanele fizice în valută însumau la finele anului trecut 37,9 miliarde de lei. La aceeaşi dată, creditele contractate în lei totalizau 33,5 miliarde de lei. În aceste condiţii, deprecierea leului are efecte mai puternice asupra populaţiei. Leii vor aduce câştiguri
„Cei care ţin lei astăzi vor vedea peste un an, pe 24 ianuarie 2009, că vor fi câştigat ţinând leii atât din dobândă, cât şi din curs, care atunci va fi mai puternic decât este astăzi“, a spus Lazea, în cadrul aceluiaşi interviu. Lazea a afirmat că euro nu va ajunge să fie cotat la 4 lei. Unii dintre analiştii din piaţă nu au exclus această evoluţie. Referindu-se la inflaţie şi la deprecierea leului, Lazea a subliniat că până în prezent BNR a intervenit în trei feluri.
„A intervenit verbal, aceasta este o armă pe care toate băncile centrale o folosesc. A intervenit prin dobândă, crescând până acum cumulativ cu un punct procentual, şi a intervenit pe piaţa monetară sterilizând lei, adică atrăgând în depozite excesul de lei de pe piaţă. Ce nu a folosit încă, dar poate să folosească teoretic este intervenţia pe piaţa valutară, adică să vândă din rezerva valutară pentru a stăvili cursul de schimb“, a explicat oficialul BNR.