BNR a majorat din nou dobânda de politică monetară de 6,75% la 7% pe an. Această măsură este menită să țină sub control inflația, dar va duce automat la majorarea ratelor la creditele în lei. BNR anunță însă că inflația va scădea simțitor în acest an.
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, în ședința de marți, 10 ianuarie, majorarea ratei dobânzii de referință de la 6,75% la 7% pe an.
Odată cu aceasta va crește și rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard), de la 7,75% la 8% pe an, dar și rata dobânzii la facilitatea de depozit, de la 5,75% la 6% pe an. Această decizie a BNR duce automat la majorarea ratelor la toate creditele în lei.
Inflație mare
Măsura luată de BNR este menită să țină sub control inflația, care a atins cel mai mare nivel din ultimii 15 ani. „Rata anuală a inflației a ajuns în noiembrie 2022, în România la 16,76%, mult peste nivelul prognozat. Creșterea a fost determinată de majorarea prețurilor alimentelor, dar și de scumpirea mai pronunțată a mărfurilor nealimentare și a serviciilor de piață.
Impactul lor a fost contrabalansat totuși consistent de scăderea dinamicii prețului combustibililor, pe fondul trendului descendent al cotației petrolului, precum și al plafonării prețului lemnelor de foc“, potrivit unui comunicat de presă al BNR.
Creștere economică
În ciuda unei inflații record, România a înregistrat totuși o creștere economică mai mare în trimestrul al treilea al anului 2022, comparativ cu perioada precendă. „Activitatea economică a crescut în trimestrul III al anului 2022 cu 1,3% față de precedentele trei luni, depășind astfel semnificativ previziunile“, potrivit sursei citate.
Cu toate acestea, cele mai recente date arată, potrivit BNR, o încetinire a creșterii economice în trimestrul al patrulea din 2022, pe fondul prelungirii războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate.
În ultimele două luni ale anului, moneda națională a avut o tendință de apreciere față de euro, dar și față de de dolarul american.
Previziuni pentru 2023
Potrivit BNR, rata anuală a inflației va scădea probabil în primul trimestru al acestui an și va ajunge la nivelul de o cifră în trimestrul al treilea al anului 2023, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025.
Cu toate acesta piața va rămâne în continuare extrem de volatilă. „Războiul din Ucraina și sancțiunile asociate continuă însă să genereze incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, prin efectele posibil mai mari exercitate asupra puterii de cumpărare și încrederii consumatorilor, precum și asupra activității, profiturilor și planurilor de investiții ale firmelor, dar și prin potențiala afectare mai severă a economiei europene globale și a percepției de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanțare“, se mai arată comunicatul BNR.