Blocurile din Bucureşti în care dau năvală hoţii. VEZI HARTA SPARGERILOR
- Vladimir Tism ăneanu
- 22 octombrie 2010, 08:35
Imobilele din Drumul Taberei, Pantelimon, Dristor, dar şi cele din centrul Capitalei sunt cel mai des "vizitate" de infractori.
Drumul Taberei, Pantelimon, Dristor (străzile Râmnicu-Vâlcea şi Râmnicu-Sărat), bulevardele Magheru şi Unirii. Acestea ar fi, potrivit datelor strânse de reporterii EVZ de la majoritatea secţiilor de poliţie din Capitală, cele mai "vulnerabile" zone în calea hoţilor. Mai exact, blocurile de pe aceste artere sunt "campioane" la capitolul spargeri atât anul trecut, cât şi în primele nouă luni ale acestui an.
Cifrele par incredibile, în condiţiile în care, spre deosebire de blocurile din alte zone ale Capitalei sau din alte oraşe ale ţării, marea majoritatea imobilelor cel mai des vizitate de răufăcători sunt dotate cu sisteme minime de siguranţă (interfon, sistem de iluminat pe senzori, sistem de închidere automată a uşii pe bază de cartelă). Problema este însă că aceste sisteme nu sunt folosite. Spre exemplu, uşa de intrarea în bloc se deschide fără probleme la o simplă apăsare pe unul dintre butoanele interfonului, la alegere. Nimeni nu vă întreabă pe cine căutaţi sau unde mergeţi.
În plus, dacă încercaţi să intraţi pe uşa din spate, aceasta va fi permanent deschisă, deşi e prevăzută cu un sistem de închidere automată. Măcar uşile apartamentelor sunt încuiate, deşi în majoritatea cazurilor, hoţii au intrat în casele victimelor "prin împrietenire".
Nu la fel se întâmplă într-un imobil de pe Şoseaua Pantelimon, în care nu e foarte greu să pătrunzi, deşi locatarii pe care-i apelezi de la interfon se interesează despre identitatea ta. E suficient însă să le spui că eşti angajat la Electrica şi ai venit să faci o verificare. Din hol, mai sunt apoi doar câţiva paşi către apartamente, mai ales că uşile acestora sunt descuiate. AICI harta spargerilor de locuinţe din Bucureşti
Cel mai furat bloc din România, în Drumul Taberei
Aceleaşi probleme şi în Drumul Taberei, unul dintre puţinele cartiere bucureştene de care se lipeşte automat caracterizarea "zonă liniştită".
Pe bulevardul care a dat numele cartierului e localizat şi "campionul naţional" la capitolul spargeri: şase asemenea evenimente, doar de la începutul anului. Blocul are zece etaje, trei intrări dotate cu interfon şi se pierde într-un şir de construcţii scorojite.
E trecut de ora prânzului, iar pe aici se învârt doar câţiva pensionari întorşi de la piaţă. Niciunul nu pare să ştie că blocul lor figurează în vârful topului infracţional. Un domn în vârstă a auzit, totuşi, că se fură prin zonă şi se arată vigilent. Zilele trecute, de exemplu, i-a luat la rost pe câţiva tineri care prindeau reclame la nu-ştiu-ce pizzerie în clanţele uşilor. "După aia ce faceţi? Vedeţi unde n-a scos omul hârtia din uşă şi-o încercaţi, nu? Fugiţi, mă, de-aici!" Tinerii cu pricina s-au arătat miraţi de aşa o suspiciune şi au plecat.
De niscaiva spargeri s-a mai auzit. Numai la cei doi administratori n-a prea ajuns vorba: pensionarul Bica - "suveran" peste două scări - e preocupat mai degrabă de lipsa gardului din jurul blocului, iar Ion Munteanu de altoirea lămâiului de pe hol. "Poate aţi auzit cum se face,", se interesează Munteanu, fost paznic. Pe anul ăsta ştie de o singură spargere, prin primăvară, la o bătrână de 80 de ani, de la etajul 5. Într-o zi, Munteanu avea treabă la etajul respectiv, a văzut că-i lumina aprinsă şi a băgat capul pe uşă. "Erau nişte poliţişti care măsurau pe acolo şi m-au întrebat. Am zis că-s administrator şi m-au întrebat dacă nu vreau să dau o declaraţie. Şi am plecat", povesteşte domnul Munteanu.
Are o experienţă traumatizantă, trăită tot în acest bloc. Acum 15 ani a fost o crimă, chiar în apartamentul de vizavi. O crimă după o ceartă între doi amici, "naiba ştie ce-a fost". Şi fiul domnului Munteanu a fost cel care a găsit arma crimei sub un calorifer de pe hol, imediat după aceea. Când criminalul a fost eliberat din puşcărie - "criminalii ăştia devin obsedaţi" - cică s-a întors în bloc să-l caute pe fiu-său, să se răzbune. Situaţia s-a calmat abia anul trecut.
Colegul său, domnul Bica, e de părere că se impune numaidecât refacerea gardului din jurul blocului, un adevărat baraj împotriva nelegiuirilor.
Campanie pentru educaţie
În încercarea de a schimba mentalitatea românilor - care se bazează pe motto-ul "mie nu mi se poate întâmpla" - şi de a preveni astfel furturile din locuinţe, poliţiştii şi reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Tehnică de Securitate au iniţiat o campanie de educare a românilor în ceea ce priveşte siguranţa.
"E unanim admis că e mai bine să previi decât să reacţionezi după ce răul a fost făcut. Poliţia nu poate trimite câte un om care să stea de veghe la fiecare locuinţă, la fiecare maşină. Trebuie să înţelegem că suntem obligaţi să avem grijă de proprietăţile şi de bunurile noastre", au explicat oficialii poliţiei. AICI harta spargerilor de locuinţe din Bucureşti