Evenimentul Zilei > International > Blocaj maritim istoric pe Canalul Suez. 156 de nave așteaptă după ”enorma balenă eşuată” VIDEO
Blocaj maritim istoric pe Canalul Suez. 156 de nave așteaptă după ”enorma balenă eşuată” VIDEO

Blocaj maritim istoric pe Canalul Suez. 156 de nave așteaptă după ”enorma balenă eşuată” VIDEO

Operațiunile de ranfluare ale super-vasului ''Ever Given'', blocat pe diagonala Canalului Suez, ar putea dura mai mult decât s-a estimat inițial. Este considerat unul dintre cele mai mari blocaje maritime din istorie.

O navă portcontainer gigant, care a eşuat marţi în Canalul Suez, a blocat complet navigaţia pe această cale maritimă esenţială pentru comerțul internațional.Ranfluarea acestuia ar putea dura mai multe săptămâni, a declarat joi compania care se ocupă de această operaţiune complexă. Nu mai puțin de 156 de nave sunt blocate în prezent în zona respectivă, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Nava ”Ever Given”, lungă de 400 de metri, a eşuat din cauza unei furtuni de nisip

Nava ”Ever Given”, cu o lungime de 400 de metri, a eşuat pe diagonala Canalului Suez, din cauza vântului puternic însoţit de o furtună de nisip care a redus vizibilitatea, blocând ambele sensuri de navigaţie.

 

Potrivit Autorităţii Canalului Suez (SCA), o încercare de ranfluare a navei era în desfăşurare în cursul zilei de joi. 8 remorchere încearcă să mişte nava eşuată. ”Nu putem exclude ca aceasta să dureze săptămâni, depinde de situaţie”, a declarat Peter Berdowski, directorul companiei olandeze Boskalis, care încearcă să ranflueze portcontainerul.

”Este ca o enormă balenă eşuată. O greutate enormă este înfiptă în nisip”

”Este ca o enormă balenă eşuată. O greutate enormă este înfiptă în nisip. S-ar putea să fie nevoie să folosim o combinaţie de metode, reducând greutatea prin transferul containerelor, motorinei şi apei de pe navă, remorchere şi să dragăm nisipul”, a explicat specialistul companiei olandeze care va derula operațiunile de ranfluare.

156 nave de mare tonaj așteaptă pe unul din sensurile de navigație

În total 156 de nave de mare tonaj, vrachiere care transportă cereale, portcontainere sau petroliere aşteaptă pe unul dintre sensurile de navigaţie. S-a format astfel unul dintre cele mai mari blocaje maritime văzute până în prezent. Asta în contextul în care fluxurile mondiale de transport erau oricum perturbate de pandemie.

Prin Canalul Suez tranzitează circa 30% din traficul maritim mondial de transport containere şi circa 12% din comerţul global de bunuri, precizează Reuters.

Sursă foto: Freightwaves.com

Citește și Canalul Suez blocat de un vapor-gigant. Coadă uriașă, operațiune de salvare ca în filme. Video