Blinken vrea să salveze apropierea de Israel

Anthony Blinken. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, este așteptat luni în Arabia Saudită, deoarece fereastra de oportunitate pentru un acord istoric care ar permite monarhiei din Golf să recunoască Israelul este din ce în ce mai îngustă, estimează analiștii, potrivit La Libre Blegique.

Vizita lui Blinken la Riad, la șapte luni de la masacrul teroriștilor palestinieni din 7 octombrie

Vizita secretarului de stat în capitala Arabia Saudită, Riad, are loc la aproape șapte luni de la începutul războiului din Gaza, pe 7 octombrie 2023, fapt care a împiedicat ceea ce ar fi putut fi un succes major pentru președintele Joe Biden în materie de politică externă.

De asemenea, această vizită are loc înaintea alegerilor prezidențiale americane din noiembrie la care candidează domnul Biden, un calendar electoral care ar putea torpila progresele înregistrate până acum în procesul de normalizare saudito-israelian.

În septembrie, înainte de atacul fără precedent al mişcării Hamas în Israel, care a declanșat războiul din Gaza, prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, declara că "se apropie în fiecare zi" de un acord care ar trebui să consolideze și parteneriatul de securitate dintre Washington și Riad.

Dar prințul în vârstă de 38 de ani, conducătorul de facto al regatului, a subliniat și importanța chestiunii palestiniene. "Trebuie să le facem viața mai ușoară palestinienilor", a spus el.

Saudiții vor stat palestinian

Pe măsură ce luptele se prelungesc în Gaza și mediatorii se luptă pentru a obține un armistițiu, oficialii saudiți insistă mai mult ca niciodată asupra necesității creării unui stat palestinian.

În ianuarie, ambasadoarea regatului la Washington, Prințesa Reema bint Bandar al-Saud, a declarat în timpul Forumului Economic Mondial că normalizarea ar fi imposibilă fără o cale "irevocabilă" către crearea acestui stat.

Deși nu este surprinzător faptul că Arabia Saudită își leagă relațiile cu Israelul de soluționarea conflictului israelo-palestinian, "prețul normalizării, în special pe frontul palestinian, a crescut cu siguranță", spune analistul saudit Aziz Alghashian.

"Ceea ce putem spune este că avem nevoie de ceva mai tangibil decât teoretic, mai mult decât simple promisiuni", adaugă el.

Arabia Saudită încearcă un echilibru între palestinieni și israelieni / © ZigmakCreative | Dreamstime.com

Va face Blinken mai mult decât Biden?

Arabia Saudită, în care se află două dintre cele mai sfinte locuri ale islamului, nu a recunoscut niciodată Israelul și nu s-a alăturat Acordurilor Avraam din 2020, intermediate de SUA, în urma cărora vecinii săi din Golf (Bahrain și Emiratele Arabe Unite), precum și Marocul, au stabilit legături formale cu Israelul.

În timpul primei sale campanii, președintele Joe Biden a promis că va trata Arabia Saudită ca pe un stat "paria" din cauza istoricului său în domeniul drepturilor omului. Dar de la vizita sa la Jeddah în 2022 și de la întâlnirea cu prințul moștenitor, administrația americană a lucrat pentru a găsi un compromis care să se bazeze pe Acordurile Abraham, succesul diplomatic al predecesorului său, Donald Trump.

Saudiții, însă, au anunțat că ar fi mai pretențioși decât vecinii lor, cerând în special garanții de securitate Washingtonului și ajutorul acestuia pentru un program nuclear civil cu o capacitate de îmbogățire a uraniului.

În lunile care au urmat acestei vizite, oficialii israelieni și americani și-au sporit declarațiile optimiste, în timp ce saudiții au fost mai discreți.

Masacrul comis de palestinieni a oprit procesul de normalizare

Pentru dna Elham Fakhro, de la grupul de reflecție Chatham House, "Arabia Saudită este conștientă de dorința administrației Biden de a ajunge la un acord". Și Riadul "este, de asemenea, conștient de faptul că nicio altă țară arabă nu are atât de multă greutate ca să facă lobby în favoarea palestinienilor", subliniază ea.

Dar atacul Hamas din 7 octombrie în Israel, care s-a soldat cu moartea a 1.170 de persoane, conform unui bilanţ AFP bazat pe datele oficiale israeliene, a deraiat procesul.

Represaliile israeliene, care au făcut peste 34.000 de morți în Gaza, sunt denunțate în mod regulat de Riad, care din nou săptămâna aceasta a acuzat forțele israeliene că au comis "crime de război odioase și necontrolate".

Nici înainte de războiul din Gaza, un acord saudito-israeliano-american nu era evident.

Ce se poate aștepta de la vizita lui Blinken

"Statele Unite vor trebui să recunoască ceva și niciuna dintre condițiile (sau cererile) Arabiei Saudite nu este ușoară", spune Elham Fakhro, subliniind în special că "un pact de apărare va trebui să treacă prin Congresul american".

"Aprobarea lui este departe de a fi sigură", adaugă cercetătoarea, mai ales într-un context electoral din Statele Unite care face și mai dificile înțelegerile bipartizane.

De asemenea, pe partea palestiniană, un progres iminent pare puțin probabil, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu manifestându-și în mod clar opoziția față de crearea unui stat palestinian.

Totuşi, amintește analistul saudit Hesham Alghannam, "de la început, Arabia Saudită a fost clară: abordarea conflictului israeliano-palestinian într-un mod care să-i satisfacă pe palestinieni este o condiție prealabilă pentru normalizarea relaţiilor cu Israelul".

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)